Kapital / IZVJEŠTAJI

Robert Zoellick, predsjednik Svjetske banke: Svijetu prijeti socijalna kriza

25.05.2009. 09:18 / Izvor: Nezavisne novine

Oporavak svjetske ekonomije biće spor, a sve veća nezaposlenost mogla bi da rezultira socijalnom krizom i protekcionizmom, ocijenio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.

"Ono što je počelo kao velika finansijska kriza, pa preraslo u veliku ekonomsku krizu, sada postaje velika kriza nezaposlenosti i, ako ne preduzmemo potrebne mjere, postoji opasnost od velike ljudske i socijalne krize, s ogromnim političkim implikacijama", rekao je Zoellick, ocjenjujući da je to "plodno tlo za populističke i protekcionističke politike".

Zelik je rekao da još postoji mogućnost da stope rasta budu niske ili čak negativne, ali da je situacija "manje loša" nego u prošlosti i naglasio da su "ekonomisti i predstavnici industrije svjesni da će oporavak biti spor i slabiji nego što se očekivalo".

Prema njegovom mišljenju, opasnosti prije svega leže u američkom finansijskom sistemu i u osjetljivim privredama u naglom usponu.

"SAD su preduzele korake u pravom smjeru, ali još tamo ima banaka u ozbiljnim teškoćama", ocijenio je predsjednik Svjetske banke i dodao da "SAD mnogo više od Evrope zavise od hipotekarnog tržišta, koje tek treba da se oporavi".

Rizici, po njegovim riječima, postoje i u Africi, dijelovima Latinske Amerike i u istočnoj Evropi.

"Kina nas može pozitivno iznenaditi, ona je postigla dobre rezultate svojim stimulativnim planom", ocijenio je Zoellick.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital