Rođaci poslali čak 4,2 miliona prosječnih plata

31.03.2017. 10:28 / Izvor: Glas Srpske
Rođaci poslali čak 4,2 miliona prosječnih plata

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da je došlo do blagog rasta iznosa doznaka iz inostranstva u odnosu na prethodnu godinu.

Iz inostranstva je lani u BiH stiglo 3,57 milijardi maraka, što znači da su računi građana podebljani sa čak 4,2 miliona prosječnih plata, koja je iznosila oko 850 maraka.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da je došlo do blagog rasta iznosa doznaka iz inostranstva u odnosu na prethodnu godinu, ali je u protekloj deceniji i dalje rekordna 2014. kada je građanima poslato čak 3.85 milijardi maraka.

Jedan od razloga je što su te godine BiH u dva navrata pogodile katastrofalne poplave, pa je rodbina iz dijaspore nastojala da što više pomogne slanjem novca kako bi se oporavili od katastrofe. U posljednjih deset godina doznake iz inostranstva varirale su od 3.25 milijardi iz 2009. do 3.85 milijardi KM u 2014.

Kada je riječ o prošloj godini, iznos doznaka je porastao za 21.8 miliona maraka u odnosu na prethodnu godinu, kada se na račune građana slilo 3.55 milijardi KM. Podaci Centralne banke pokazuju da od ukupnih 3.57 milijardi, koliko je u BiH stiglo u prošloj godini, na novčane doznake otpadaju 2.43 milijarde, a na ostale tekuće transfere, među kojima su i penzije iz inostranstva. 1.13 milijardi KM.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković kaže da BiH ne bi mogla da funkcioniše bez doznaka iz inostranstva.

"Život građana zavisi od tih donacija, jer ne mogu da zarade onoliko koliko troše. Trošimo više nego što zarađujemo, a onda to nadomještamo doznakama iz dijaspore. Možemo očekivati da će doznake nastaviti da rastu jer je u posljednjih godinu-dvije veliki broj ljudi otišao na rad u inostranstvo. odakle šalje dio zarađenog novca rodbini za preživljavanje. Vjerovatno će biti nastavljen odliv radne snage, a time i priliv novca iz inostranstva", kazao je Duduković.

U Pokretu potrošača RS takođe ističu da kućni budžet velikog broja građana ne bi mogao da isfinansira sve troškove bez pomoći rodbine iz inostranstva.

"Nemoguće je preživjeti sa niskim platama i penzijama. Troškovi života stalno rastu, ali ih ne prati povećanje penzija i plata", rekao je predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital