RS: Dug zdravstva 77 miliona KM

03.10.2013. 08:16 / Izvor: Glas Srpske
RS: Dug zdravstva 77 miliona KM

Ukupan dug zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj prema Poreskoj upravi na kraju avgusta ove godine porastao je na više od 77 miliona maraka.

Ukupan dug zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj prema Poreskoj upravi na kraju avgusta ove godine porastao je na više od 77 miliona maraka.

Samo mjesec ranije, odnosno na kraju jula, ovaj dug bio je manji za 16 miliona maraka.

Među najvećim dužnicima nalazi se Klinički centar Istočno Sarajevo, koji je na kraju avgusta dugovao oko 21,8 miliona maraka i Klinički centar Banjaluka, čiji je dug 20,9 miliona maraka.

Ukupan dug domova zdravlja iznosi oko 22,3 miliona maraka, među kojima je najveći dužnik Dom zdravlja Modriča sa 3,4 miliona, te Dom zdravlja "Dr Ljubomir Ćeranić" Sokolac koji duguje 2,38 miliona maraka.

„Dom zdravlja Banjaluka dužan je 2,31 milion maraka, a slijedi ga DZ Trebinje koji duguje 2,2 miliona KM“, pokazuju podaci Poreske uprave.

Kada je riječ o bolnicama, njihov ukupan dug prema Poreskoj upravi iznosi oko 11,8 miliona maraka, a najveća dugovanja ima Opšta bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju, i to 3,2 miliona maraka, te Opšta bolnica u Prijedoru, koja duguje 2,9 miliona maraka.

Direktor Doma zdravlja Modriča Goran Mlinarević rekao je da je odobren reprogram za polovinu duga koji ima ova zdravstvena ustanova.

„I za drugi dio duga planiramo da uputimo zahtjev za reprogram“, istakao je Mlinarević i dodao da ovaj dom zdravlja broji 160 radnika, koji probleme zbog neovjerenih knjižica rješava solidarnošću.

U Kliničkom centru Banjaluka rekli su da je rukovodstvo ove ustanove u potpunosti svjesno težine problema, te da je u redovnim kontaktima sa svim nadležnim institucijama sa kojima pokušava doći do najboljeg rješenja kako bi na najoptimalniji mogući način mogli biti prevaziđeni problemi sa dugovanjima za poreze i doprinose.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić rekao je zbog dugova za doprinose oko 80 odsto zaposlenih ne može da ovjeri knjižicu, a između 300 i 400 radnika da ode u penziju iako ostvaruje uslove.

Predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS podržali su zahtjev Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite prema Poreskoj upravi da se odgodi plaćanje dosadašnjih dugova za doprinose zdravstvenih ustanova kako bi se obezbijedilo dalje kontinuirano plaćanje i nesmetano funkcionisanje, saopšteno je juče iz Ministarstva zdravlja poslije sastanka ministra Dragana Bogdanića sa predsjednikom Sindikata zdravstva Milenkom Granulićem.

Granulić je tražio je od Ministarstva da se Fond zdravstvenog osiguranja obaveže na javno objavljivanje finansijskih sredstava koje Fond dostavlja domovima zdravlja, broja zaposlenih koji je definisan standardima i normativima za ove ustanove, kao i broj trenutno zaposlenih u tim ustanovama.

„Granulić je takođe zatražio da se dodatno preispitaju primanja menadžmenta u bolnicama i koeficijenti za ostalo osoblje, te da se ponovo uzme u razmatranje novi Kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu“, navodi se u saopštenju.

Ustanove bez dugova

Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama koje se mogu pohvaliti da nemaju dugovanja prema PURS-u, to je bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča i devet domova zdravlja.

„Dug nema dom zdravlja "Dr Mladen Stojanović" u Laktašima, kao i domovi zdravlja u Prnjavoru, Driniću, Istočnom Drvaru, Šipovu, Čelincu, Derventi, Tesliću i Nevesinju“, podaci su Poreske uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital