RS ide u drugi rebalans budžeta predloženi okvir veći za 35 miliona KM

15.11.2018. 14:50 / Izvor: Akta.ba
RS ide u drugi rebalans budžeta predloženi okvir veći za 35 miliona KM

Predloženi okvir veći je za 35 miliona KM od usvojenog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je Prijedlog drugog rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta, u ukupnom iznosu tri milijarde i 459 miliona KM.

Predloženi okvir veći je za 35 miliona KM od usvojenog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

"Ukupni poreski prihodi iznose dvije milijarde i 571,7 miliona KM i veći su za 22,1 milion KM ili 0,9 posto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta", saopćeno je nakon sjednice Vlade RS u Banjoj Luci.

Neporeski prihodi u predloženom drugom rebalansu iznose 198,5 miliona KM, što predstavlja umanjenje za 9,2 miliona KM, ili 4,4 posto u odnosu na prethodni plan.

"Izradu drugog rebalansa Budžeta Republike Srpske su uslovile izmjene u strukturi realizovanih budžetskih sredstava i budžetskih izdataka, rast prihoda od poreza na dobit, prijevremena otplata indirektnog kredita od strane IRB-a, Fonda zdravstvenog osiguranja i UKC Banja Luka i prinudna naplata starih obaveza od 'Puteva', kao i efekti primjene izmjenjenog Zakona o porezu na dohodak", pojašnjavaju iz Vlade.

Prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u drugom rebalansu iznose 859,4 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 28,6 miliona KM ili 3,4 posto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom.

Drugim rebalansom obuhvaćena su i kreditna sredstva Svjetske banke za restrukturiranje Željeznica RS, kojim će biti izmirena dugovanja koja ovo javno preduzeće ima za porez na dohodak i doprinose, pa se na poziciji doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i porez na dohodak u budžetu RS očekuje značajan rast prihoda.

Gubitak prihoda od poreza na dohodak će, prema Prijedlogu drugog rebalansa, biti nadomješten, smatraju u Vladi, značajnim rastom prihoda od poreza na dobit.

Na rashodovnoj strani drugog rebalansa, povećani su rashodi za korištenje roba i usluga, za 16 miliona KM, pozicija doznaka, zbog isplate jednokratne pomoći za korisnike penzija, u iznosu 11,5 miliona KM i rashodi finansiranja, koji su u skladu s planom otplate dugova, u iznosu 6,8 miliona KM.

Dosadašnja predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović danas na sjednici je predala ovlaštenja potpredsjednci Vlade Srebrenki Golić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital