Kapital / IZVJEŠTAJI

RS: Obim industrijske proizvodnje u martu 2009. godine povećan za 16,2 posto

25.04.2009. 11:34 / Izvor: Nezavisne novine

Industrijska proizvodnja u RS dodatno je porasla tokom marta, što je uticalo da u prvom tromjesečju ove godine bude za 13,1 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, obim industrijske proizvodnje u RS u martu u odnosu na februar povećan je za 16,2 odsto.

Gledajući po sektorima, u RS je prerađivačka industrija uvećala produkciju za 22,1 odsto, proizvodnja i snabdijevanje strujom, gasom i vodom porasli su za 16,9 odsto, dok rudarski sektor bilježi pad od 28,3 odsto.

Lokomotiva tromjesečnog rasta industrijske proizvodnje u RS u uslovima globalne recesije je Rafinerija nafte Brod, čije je zahuktavanje povećalo proizvodnju naftnih derivata za enormnih 40 puta. Prilično veća produkcija zabilježena je i u odjeljku "ostala saobraćajna sredstva" za čak 12,6 puta, na šta je uticalo upošljavanje kapaciteta fabrike "Orao" iz Bijeljine i hemijskoj industriji 161,1 odsto kroz pojačanu proizvodnju zeolita u zvorničkom "Birču".

U Ministarstvu industrije, energetike i razvoja RS ističu da je, pored toga, u martu došlo do djelimičnog oporavka nekoliko posrnulih privrednih podsektora, među kojima je tekstilna industrija koja je uz subvencije Vlade ostvarila mjesečni rast proizvodnje od dvadesetak procenata.

"Takođe, povećana proizvodnja u `Famosu` iz Istočnog Sarajeva uticala je na prošlomjesečni rast proizvodnje u oblasti mašina i uređaja za 53,7 odsto", kazala je Aleksandra Vukašinović, portparol tog ministarstva.

Najizraženiji kvartalni pad u RS, pak, bilježi iskop ruda metala za drastičnih 81,2 odsto, zbog reza produkcije "ArcelorMittala Prijedor" i rudnika Sase iz Srebrenice. Prilična negativna kratanja, takođe, bilježe, proizvodnja RTV i komunikacione opreme za 72,2 odsto, te proizvodnja osnovnih metala koja je u minusu za 62,1 odsto.

Vukašinovićeva ukazuje da je prošlog mjeseca otpočela građevinska sezona tako da se u narednom periodu može očekivati poboljšanje rezultata u rudarskom sektoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital