Kapital / BH BERZE

RS prodala obveznice u vrijednosti 135 miliona KM, aukcija i sutra

14.04.2020. 14:06 / Izvor: Fena

Republika Srpska je prvog dana aukcije na Banjalučkoj berzi prodala entitetske obveznice u vrijednosti 135,1 milion KM.

Ostvarena je efektivna kamatna stopa od tri posto, a ukupna vrijednosti pristiglih ponuda je bila 150,6 miliona KM.

Aukcija se nastavlja i sutra, jer je RS ponudila na prodaju petogodišnje dugoročne hartije od vrijednosti u ukupnom iznosu 300 miliona KM.

Iz Ministarstvo finansija RS-a su jučer saopćili da su „zbog pojačanog interesa investitora za ovu emisiju obveznica, a uvažavajući postojeće regulatorne zahtjeve prema institucionalnim investitorima sa pojedinih segmenata finansijskog tržišta, uključujući i zahtjeve upravljanja deviznim rizikom, predložili ukidanje eksplicitne valutne klauzule“.

Time su, kako su dodali, proširili krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti, čime se dalje postiže šira makroekonomska stabilnost.

Svim investitorima, na njihov zahtjev, može biti obezbjeđena valutna klauzula.         

"Činjenica da je valutni odbor pravni institut određen ne samo normama Zakona o Centralnoj banci BiH, već je sadržan i u Ustavu BiH, kao i čvrsta opredijeljenost svih nivoa vlasti za njegovo dugoročno očuvanje, daju nam za pravo da eksplicitnu valutnu klauzulu smatramo implicitnom obavezom, tj. obavezom koja se podrazumijeva", naveli su iz resornog ministarstva.

PODIJELI:

TAGOVI:

RS

aukcija

berza

obveznice

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital