al
RS se treći mjesec zaredom zadužuje prodajom entitetskih obveznica

Kapital / BH BERZE

RS se treći mjesec zaredom zadužuje prodajom entitetskih obveznica

25.03.2019. 07:55 / Izvor: Fena

Republika Srpska (RS) će treći mjesec zaredom ponuditi na prodaju entitetske obveznice.

Za 3. april na Banjalučkoj berzi je planirana prodaja dugoročnih hartija od vrijednosti RS-a, u iznosu od 30 miliona KM.

Međutim, za razliku od ranije dvije emisije obveznica, ovaj put rok dospijeća je deset, umjesto pet godina, a kamatna stopa je fiksna i to četiri posto na godišnjem nivou.

Iz entitetskog Ministarstva finansija su pozvali sve zainteresovane fizičke i pravne osobe da učestvuju u javnoj ponudi emisije obveznica RS, od čije prodaje se finansiraju budžetski izdaci.

Taj bh. entitet je 4. marta prodao entitetske obveznice u vrijednosti od 38,1 milion KM. Planirani iznos emisije bio je tada 36 miliona KM, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda je iznosila 117,5 miliona KM.

I u februaru je RS na Banjalučkoj berzi prodala također dugoročne hartije od vrijednosti u iznosu od 36,7 miliona KM, dok je planirani iznos emisije bio 35 miliona KM, a vrijednost pristiglih ponuda 134,4 miliona KM.

U ovoj godini RS planira da se na Banjalučkoj berzi zaduži ukupno za 311 miliona KM kroz 10 emisija obveznica i trezorskih zapisa.

U Kalendaru izdavanja hartija od vrijednosti za 2019. godinu Ministarstvo finansija RS-a je naveo da je planirana prodaja obveznica u iznosu od 271 milion KM, a trezorskim zapisima 40 miliona KM.

RS je u januaru prodala trezorske zapise vrijedne 20 miliona KM.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital