RS se zadužuje stotine miliona eura na Londonskoj berzi

15.04.2021. 12:59 / Izvor: Akta.ba
RS se zadužuje stotine miliona eura na Londonskoj berzi

Republika Srpska se u dosadašnjih sedam aukcija u ovoj godini, već zadužila za 187 miliona KM.

Više predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske, predvođenih ministricom Zorom Vidović, predstavilo j probranim investitorima stanje u RS i ponudu državnih obveznica. Tačan iznos i vrijeme emisije koja će biti na Londonskoj berzi krije se od javnosti, a prema nepotvrđenim informacijama riječ je o stotinama miliona evra.

U pozivu za online prezentaciju, koja će se organizovati u tri termina, od danas do 16. aprila, navedeno je da Republika Srpska emituje petogodišnje obveznice.

"Republika Srpska, jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine, ocenjena sa B3 (Stabilna) od strane kompanije Mudis i B (Stabilno) od strane S&P, angažovala je IMI-Intesa Sanpaolo, Societe Generale i UniCredit kao organizatore Globalnog poziva investitorima", navedeno je u pozivu koji je poslat na elektronske adrese samo odabranim investitorima, piše portal Capital.ba dodajući da umjesto da prvo objasne svojim građanima, koji će narednih godina vraćati ovaj dug, u Vladi su odlučili da tu privilegiju imaju strani i domaći kreditori. Kako navodi portal prema podacima koji se pojavljuju u javnosti riječ je o emisiji od 400 miliona evra, ali zvaničan iznos još uvijek nije saopšten.

Inače Republika Srpska se u dosadašnjih sedam aukcija u ovoj godini, već zadužila za 187 miliona KM, od čega dva puta dugoročno, obaveznicama, s rokom dospijeća 10 i sedam godina.

Prva tri zaduženja- 12. januara oko 38 miliona KM; 4. februara oko 24 miliona KM i 17. februara skoro 23 miliona KM vezana za blagajniče zapise, dok je četvrto zaduženje od 22. februara za 24,7 miliona KM ostvareno prodajom obveznica s rokom dospijeća od deset godina. 

Peti put Republika Srpska se zadužila kod komercijalnih banaka 11. marta za 30 miliona KM, šesti put 23. marta prodajom sedmogodišnjih obveznica u iznosu od oko 21 milion KM, dok se sedmo zaduženje Republike Srpske u ovoj godini, a peto kratkoročnim dužničkim hartijama, dogodilo 6. aprila u iznosu od  25 miliona KM.

Zaduživanje samo po sebi, ističu ekonomisti, i ne bi bilo veliki problem kada bi se ta sredstva iskoristila namjenski za rješavanje ekonomskih problema, sprovođenja reformi ili obezbjeđivanje ekonomskog rasta. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva vrlo dobro znamo da ta sredstva uglavnom završe za krpljenje budžetskih rupa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital