RS uzima kredit od 9,4 miliona KM za kupovinu helikoptera

17.08.2017. 13:38 / Izvor: Fena
RS uzima kredit od 9,4 miliona KM za kupovinu helikoptera

Kredit će biti uzet kod NLB banke, čija ponuda je ocijenjena kao najpovoljnija, saopćeno je nakon današnje sjednice entitetske Vlade.

Vlada Republike Srpske (RS) dala je danas saglasnost za kreditno zaduženje tog bh. entiteta u iznosu od 9,4 miliona KM za kupovinu višenamjenskog helikoptera (medicinska evakuacija i gašenje požara) za potrebe Helikopterskog servisa RS-a.

Kredit će biti uzet kod NLB banke, čija ponuda je ocijenjena kao najpovoljnija, saopćeno je nakon današnje sjednice entitetske Vlade.

Rok otplate kredita u iznosu od 9,4 miliona KM je šest godina, period odgode plaćanja tri godine - uračunat u rok otplate, a kamatna stopa je do 2,85 posto fiksno.

Ovo dugoročno zaduživanje RS-a od 9,4 miliona kod domaćih kreditora za nabavku helikoptera u Vladi RS-a smatraju kapitalnom investicijom.

Entitetska vlada je prihvatila i informaciju o planiranom održavanju Međunarodnog kongresa slovenskih zemalja u RS-u, a inicijativa za organizaciju ovog skupa pokrenuta je prilikom susreta predsjednika RS-a i gradonačelnika Sankt Peterburga.

Usvojena je i "Informacija o izradi Akcionog plana RS-a za realizaciju preporuka Evropske komisije s prvog Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH“.

Cilj "Akcionog plana RS-a za realizaciju preporuka Evropske komisije sa prvog Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH“ je da se utvrde konkretne mjere i aktivnosti nadležnih institucija RS-a za realizaciju 43 preporuke Evropske komisije sa sastanka predmetnog pododbora, koje će doprinijeti postizanju ključnih ciljeva utvrđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i pratećeg acquis-a u oblasti informacionog društva, obrazovanja i obuka, mladih i kulture, zapošljavanja i socijalne politike i istraživanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital