Kapital / IZVJEŠTAJI

RS: Za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća plasirana sredstva u iznosu od 216 mil. KM

30.10.2009. 11:56 / Izvor: Fokus

Za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je prošle i u osam mjeseci ove godine plasirala sredstva u ukupnom iznosu od 216.389.600 KM, za 754 korisnika.

Podršku preduzetnicima pružila je i lokalna vlast, pa su ove godine 32 opštine, iz lokalnih budžeta, za ove namjene izdvojile ukupno 9.922.559 KM. Prošle godine novac je izdvojilo 28 opština, a uloženo je ukupno 5.335.640 KM, navedeno je u izvještaju o realizaciji Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća u RS, od 1. jula prošle do kraja juna ove godine, na koji je juče Vlada RS dala saglasnost.

Menadžer sektora za strateško planiranje u Republičkoj agenciji za mala i srednja preduzeća, Marica Berić, kazala je da je resorno ministarstvo samo u ovoj godini izdvojilo 7.040.000 maraka za 301 preduzeće, za sufinansiranje podsticaja izvoza.

"Važni rezultati u ovom periodu postignuti su u realizaciji programa podsticaja koji se odnose na jačanje inovacijske i tehnološke konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Iz budžeta RS za ove namjene izdvojeno je 602.850 KM. Od toga iznosa, 121.650 KM se odnosi za inovatore", rekla je Berićeva, te dodala da je preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće, za subvencije odobreno 2.158.000 KM.

Berićeva je napomenula da je u periodu od 2006. do 2008. godine porastao broj malih i srednjih preduzeća za 19 odsto, a broj zaposlenih za 15 odsto.

Vlada RS odobrila je sredstva Opšte unutrašnje rezerve u iznosu 8.959 KM za subvencionisanje kamatne stope za ovu godinu namijenjene kreditima za nabavku traktora.

Pomoćnik ministra finansija, Radmila Mihić, rekla je da je time nastavljen projekat subvencionisanja kamatne stope za nabavku traktora.

"Ukupan iznos u kojem je Vlada RS subvencionisala kredite iznosi 13.760 maraka, a do sada je subvencionisane traktore kupilo 65 korisnika, posredstvom dvije banke", rekla je Mihićeva.

Vlada RS prihvatila je i Prijedlog uredbe o postupku realizacije projekata javno-privatnog partnerstva u RS, čime su ispunjeni svi uslovi da u RS može da krene po novoj proceduri realizacija projekata po javno-privatnom partnerstvu.

Mihićeva je podsjetila da je RS, nakon Hrvatske, prva u regionu koja je ovu oblast regulisala zakonom, a sada donijela i uredbu kojom su precizirane procedure, načini predlaganja projekata, kriterijumi na osnovu kojih se projekti ocjenjuju da su dobri za RS, te tenderske procedure.

Ona je istakla da su prvi put u tendersku proceduru uvedene novine koje podrazumijevaju da se privatni partner bira u četiri faze, kvalifikacije, inicijalne ponude, pregovaranja i finalne ponude.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital