Rusi najviše ulažu u BiH

31.08.2012. 11:37 / Izvor: SRNA
Rusi najviše ulažu u BiH

Najznačajniji strani ulagači u BiH u prošloj godini bili su Ruska Federacija sa 142,6 miliona KM, Austrija sa 106,2 miliona KM i Srbija sa 98,3 miliona KM, izjavila je Srni Jelica Grujić, direktor Agencije za promociju stranih investicija /FIPA/.

"Jasno je da je ruski investitor u naftnu industriju Republike Srpske ozbiljan u svojim namjerama da proširi kapacitet i poveća investicije. To je jedan je od pozitivnih primjera koji dokazuju da, i u vrijeme stalnih udara ekonomske krize i tržišnih turbulencija, dobre investicije imaju svoju perspektivu", naglasila je Grujićeva.

Prema njenim riječima, u direktnom kontaktu sa stranim kompanijama koje već posluju u BiH potvrđeno je da one kontinuirano investiraju, a većina je najavila dalje proširenje proizvodnje.

"Neke od njih su "Sanino" - Derventa, "Alpina-Bromy" - Tešanj, "Kolektor" - Laktaši, "Austroterm" - Šamac, "Austronet" - Prijedor, "Grupacija Prevent" i drugi", precizirala je Grujićeva u intervjuu Srni.

U toku je realizacija projekata koji će znatno uticati na kretanje stranih investicija, a provode ih "EFT Rudnik i termoelektrana "Stanari"" (Danska), "Comsar Energy Ltd." (Kipar) kao i "Importanne centar - Bihać" (Hrvatska).

Podsjećajući na podatke Centralne banke BiH koja je, u skladu sa svojim godišnjim planom, objavila zvanične podatke o prilivu direktnih stranih investicija u prošloj godini u iznosu 566,9 miliona KM, Grujićeva je navela da je, u skladu sa statističkim principima, izvršena i korekcija priliva direktnih stranih investicija za 2010. godinu koji iznose 430,9 miliona KM.

"Ovi podaci dijelom se razlikuju od preliminarnih podataka korištenih za 2011. i dosadašnjih podataka za 2010. godinu, ali u suštini evidentno je da je u prošloj godini zabilježen određeni rast priliva direktnih stranih investicija. Naravno, to ne predstavlja značajan rast, ali je činjenica da su zabilježeni pozitivni pomaci koji su, istina, još daleko od godina kada su u BiH stigla najznačajnija strana ulaganja", rekla je Jelica Grujić, direktor FIPE.

Ona naglašava da je FIPA, s ciljem promocije i predstavljanja uspješnih priča i kompanija koje posluju u BiH, već pripremila kratke filmove/izjave o iskustvima stranih investitora u BiH, koji će vrlo brzo biti zvanično promovisani.

"Ne želim ovog puta da upućujem kritike bilo kome, ali moram ukazati na činjenicu da ove kompanije i njihovo poslovanje zauzimaju veoma mali medijski prostor u BiH, iako su strani investitori koji već posluju u BiH najbolji ambasadori i promoteri njenih poslovnih mogućnosti i ambijenta", poručila je Grujićeva.

Prema zvaničnim izvještajima Konferencije UN za trgovinu i razvoj /NKTAD/ za 2012. godinu, prognozirani globalni rast investicija za zemlje u traziciji, uključujući i BiH, mogle bi do 2014. godine dostići nivo investicija iz 2007. godine.

"Gledajući sa pozitivne strane, a uzimajući u obzir globalni trend rasta stranih investicija, strateški značaj regiona kao i najavljene investicije u BiH, i u ovoj godini možemo očekivati blagi porast", najavila je Grujićeva.

Ona upozorava da se informacije o navodnom povlačenju investitora iz BiH i drastičnom padu stranih investicija u prvoj polovini ove godine, koje se u posljednje vrijeme plasiraju u domaćoj javnosti, "uvijek moraju uzeti sa rezervom".

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH vodi evidenciju registrovanih ugovora, što je potpuno drugačija metodologija od one prema kojoj radi Centralna banka BiH, te je jasno da se podaci teško mogu porediti", pojasnila je Grujićeva.

Ona je zaključila da je najznačajnije povlačenje kapitala u prvoj polovini ove godine, prema tom izvoru, smanjenje kapitala "Hipo Alpe Adria banke" što se, kako je pojasnila, može vezati za poslovnu politiku te banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital