Rusija otpisala 90 posto duga Kubi

12.07.2014. 10:39 / Izvor: Fena
Rusija otpisala 90 posto duga Kubi

Rusija je otpisala 32 milijarde kubanskog duga iz sovjetskih vremena. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon uoči svoje zvanične turneje po Latinskoj Americi na kojoj će mu Havana biti prva stanica.

Rusija je otpisala 32 milijarde kubanskog duga iz sovjetskih vremena. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon uoči svoje zvanične turneje po Latinskoj Americi na kojoj će mu Havana biti prva stanica. Sporazum je prvi put potpisan u oktobru 2013. i stavlja tačku na dvadesetogodišnji spor.

Od Kube se sada zahtijeva da isplati 3,2 milijarde dolara tokom narednih deset godina.

Prva isplata od Kube očekuje se u oktobru, a novac će biti prebačen na račun ruskog kreditora Vnesheconombank otvoren u Narodnoj banci Kube.

Putin je u petak potpisao sporazum kao zakon uoči njegove zvanične posjete Latinskoj Americi.

Kuba, koja očajnički nastoji doći do gotovine, grozničavo pokušava restruktuirati svoj dug kako bi pokrenula ekonomiju i privukla investitore. Prije tri godine Kuba je restruktuirala dug Kini od šest milijardi dolara, a u 2012. godini Japan joj je oprostio 1,4 milijardu dolara duga.

Meksiko je nedavno otpisao 478 miliona dolara kubanskog duga, a Havana je pristala da otplati 146 miliona dolara tokom narednih deset godina. 

Kubanski ukupni dug se procjenjivao na 13,6 milijardi dolara u 2012.

Kuba ostaje snažan saveznik Rusije, dok je trgovinska razmjena između dvije zemlje dostigla oko 200 miliona dolara u prošloj godini.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je postala zakonski nasljednik kubanskog duga. Kuba je to odbacivala, tvrdeći da je dug u valuti koja više ne postoji i prema zemlji koja je nestala, prenosi Russia Today. 

Foto: www.autozeitung.de

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital