Kapital / IZVJEŠTAJI

Sajam šljive: Dodijeljene medalje za kvalitet

31.08.2007. 09:05 / Izvor: Nezavisne novine

Na "Sajmu šljive" u Gradačcu, koji je okupio oko 300 izlagača iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, juče su dodijeljene medalje za kvalitet proizvoda.

Za ocjenu kvaliteta, koju je uradio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, prijavljeno je 105 proizvoda, a manje od polovine je zadovoljilo kriterije. Sonja Bijelac sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva konstatovala je da se kvalitet domaćih proizvoda treba izdići na viši nivo, a da proizvođači i prerađivači treba da promijene svoj prisup.

"Nitko od izlagača, koji nisu nagrađeni, nije pitao šta je razlog što nisu dobili medalju. Pozivam proizvođače, nagrađene i one koji to nisu, da kontaktiraju naše tehnologe kako bismo zajednički podigli kvalitet domaćih proizvoda", istakla je Sonja Bijelac.

Zlatna medalja, koju je uručio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumastva FBiH Damir Ljubić, dodijeljene su gradačačkom "Pilkomu" za pileći file i gril pile, te tuzlanskoj mljekari za jogurt probiotik sa 0,1 odsto mliječne masti. Zlato su dobili i firma "Noćko-komerc" iz Živinica za domaći tečni jogurt od 2,8 odsto mliječne masti, te "Inmer-Mig" Gradačac za tekući jogurt 3,2 odsto mliječne masti, probiotik jogurt 1,5 odsto mliječne masti i trajno mlijeko od 1,5 odsto mliječne masti.

Zlatnu medalju osvojili su ZIM Zenica za mileram i tečni jogurt light, "Sarajevska pivara" za prirodnu izvorsku vodu i premium pivo, te zenička "Niagara" za tanan halvu. Nagrađeni su i integralni hljeb Mlinsko-pekarske industrije "Mlin" iz Ustikoline/Foče, suncokretovo ulje-hladno cijeđeno kojeg proizvodi "Agrojapra" iz Novog Grada/Bosanskog Novog, čaj od nevena Organske proizvodnje Herceg iz Travnika, začinski dodatak jelima sa povrćem ''Vega mixa'' iz Živinica, čorba od paradajza sa tjesteninom tuzlanske "Solane", te namjensko brašno za pite i kolače iz mlina "Nezić".

Posebna priznanja za organizovanje, proizvodnju i plasman proizvoda u zadrugarstvu dodijeljene su zadrugama "Agrojapra" Donji Agići, "Agro Neretva" Mostar i "Semberija" Bijeljina te Zadružnom savezu BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital