S&P snizio rejting Rusije zbog mogućeg daljnjeg odljeva kapitala

25.04.2014. 11:18 / Izvor: Business.hr
S&P snizio rejting Rusije zbog mogućeg daljnjeg odljeva kapitala

​Agencija Standard & Poor's smanjila je danas rejting Rusije za zaduživanje u stranoj valuti, navodeći kao razlog rizik od daljnjeg snažnog odljeva kapitala zbog napetosti između zapadnih zemalja i Moskve u vezi Ukrajine.

Agencija Standard & Poor's smanjila je danas rejting Rusije za zaduživanje u stranoj valuti, navodeći kao razlog rizik od daljnjeg snažnog odljeva kapitala zbog napetosti između zapadnih zemalja i Moskve u vezi Ukrajine.

Agencija je snizila rejtinge Rusije za kratkoročno i dugoročno zaduživanje u stranoj valuti s BBB na BBB-.

"Snižavanje rejtinga odražava rizike koje uočavamo vezano za nastavak velikog odljeva kapitala kakav je zabilježen u prvom tromjesečju ove godine, tijekom kojeg je deficit na financijskim računima Rusije bio dvostruko veći od viška na tekućem računu njezine platne bilance", navodi se u priopćenju S&P-a.

Podaci ruske središnje banke objavljeni ranije ovoga mjeseca pokazali su da je neto odljev kapitala u prva tri ovogodišnja mjeseca procijenjen na 63,7 milijardi dolara, koliko je iznosio u cijeloj prošloj godini. U Svjetsko banci procjenjuju da bi ukupan iznos odljeva kapitala u ovoj godini mogao dosegnuti i 150 milijardi dolara.

Rusko pripojenje Krima i daljnje uplitanje Moskve u unutarnje poslove Ukrajine rezultirali su sankcijama i prijetnjama ošrijim mjerama iz SAD-a i Europe.

S&P-ova odluka o sniženju rejtinga dodatno je pogodila ionako već oslabljenu rusku imovinu, poput dionica i rublje. Cijene ruskih dionica jutros su dodatno pale, nakon značajnih gubitaka od početka tjedna.

Tečaj rublje prema dolaru oslabio je, pak, od početka godine gotovo 8 posto, a jutros se našao pod dodatnim pritiskom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital