Šangajska berza pogođena trgovinskim ratom

20.06.2018. 13:09 / Izvor: SRNA
Šangajska berza pogođena trgovinskim ratom

U Šangaju su dionice pale za 0,6 posto.

Na većini azijskih berzi cijene dionica danas su porasle, nakon oštrog pada dan ranije, ali Šangajska berza i dalje je pod pritiskom pošto su SAD započele trgovinski rat sa Kinom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, danas je u plusu 0,4 posto, nakon što je juče pao za 2,1 posto, na najniži nivo od početka februara.

Na Tokijskoj berzi, Nikeji indeks u plusu je 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i jedan posto.

U Šangaju su dionice, međutim, pale za 0,6 posto.

To je posljedica strahovanja ulagača od trgovinskog rata, jer se tenzije između SAD i Kine ne smiruju nakon što je u petak Vašington objavio listu sa više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom mjerom.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je predsjednik SAD Donald Trump u ponedjeljak zaprijetio novim carinama od deset posto na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a Kina najavila slične protivmjere, navode ekonomski portali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital