Kapital / IZVJEŠTAJI

Saradnja BiH i Austrije: Pokrivenost uvoza izvozom dostigla 155 posto

18.07.2019. 12:32 / Izvor: Akta.ba

Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155%, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Ministar Šarović istakao je da u prošloj godini Bosna i Hercegovina u Austriju izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu maraka.

"Jako je važno da u Austriju ne izvozimo sirovi proizvod, nego da je riječ o robi i  komponentama, uglavnom iz oblasti metalne industrije, iza kojih stoji puno znanja i rada domaćih kompanija", istakao je ovom prilikom ministar Šarović.

Pozdravljajući dinamičnu i uspješnu saradnju dvije zemlje, ambasadorica Hartmann je naglasila da Austrija jedino iz Bosne i Hercegovine više uvozi nego što izvozi. To, kako je naglašeno, ne stvara poteškoće ovoj zemlji, jer je sa druge strane, u Bosni i Hercegovini zastupljen značajan broj austrijskih investitora i firmi.

Sagovornici su se usaglasili da stalni rast saradnje garantuje povećanje obima saradnje i u narednim godinama te da je ključ daljeg napretka u izgradnji putne infrastrukture, posebno koridora Vc.      

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital