Sarajevo: Udruženje banaka BiH i Mikrografija organizirali konferenciju "Arhiviranje dokumenata-legislativa i tehnologija"

05.09.2008. 11:33 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: Udruženje banaka BiH i Mikrografija organizirali konferenciju 'Arhiviranje dokumenata-legislativa i tehnologija'

U želji da se aktivno uključe u rješavanje problema arhiviranja poslovne dokumentacije i aktivniji pristup ka omogućavanju elektronskog poslovanja, Udruženje banaka BiH u suradnji sa firmom Mikrografija, organiziralo je 04.09.2008. godine u Sarajevu jednodnevnu konferenciju na temu: "Arhiviranje dokumenata-legislativa i tehnologija".

Cilj konferencije je da bio da se ponude moguća rješenja za arhiviranje dokumenata poštovanjem postojeće legislative i pokrene inicijativa za primjenu najnovijih tehnologija i time potrebne promjene zakona.

Nakon uvodne riječi i pozdravnog govora Mije Mišića, sekretara Udruženja banaka BiH, uslijedilo je izlaganje Zorana Mačkića, jednog od vodećih stručnjaka u BiH za kancelarijsko poslovanje sa više od 30 godina radnog iskustva, a koji radi kao arhivski savjetnik u Arhivu Republike Srpske. On je govorio o Klasičnom i elektronskom poslovanju i postojećem zakonodavstvu u BiH.

Zatim, magistar Vedad Silajdžić, viši asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu na katedri Poslovnog prava, izlagao je na temu Pravna regulativa i primjena kvalifikovanog elektronskog potpisa - postojeće stanje u BiH.

Tokom konferencije je prikazana praksa u susjednim zemljama. Iz Republike Slovenije je bila prisutna mr. Tatjana Hajtnik koja od oktobra 2006. godine vodi Sektor za elektronsko arhiviranje i kompjutersku podršku u Arhivu Republike Slovenije, zadužena i za izvođenje Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva (ZVDAGA) u Republici Sloveniji za područje elektronskog arhiviranja.

Tatjana Hajtnik je tokom izlaganja naglasila da se elektronskim arhiviranjem omogućava veća sigurnost arhivske građe, odnosno osigurava autentičnost, cjelovitost i upotrebljivost kroz cijeli životni vijek.

Pored nje, Janja Jedlovcnik dipl. ing. - upravitelj dokumentarne građe u Novoj Ljubljanskoj banci je na praktičnom primjeru pokazala arhiviranje u praksi.

Inače potrebe za uvođenjem elektronskog arhiviranja su mnogobrojne. Dokumentacija koja je u papirnom obliku pohranjena u arhivu daleko od radnika, dostupna je samo onima koji rade na lokaciji gdje je i arhiva, zatim postoji mogućnost gubitka a zauzima i potrebni prostor. Dakle prednosti ovog sistema su:

- sigurnost, jer se dokumentacija ne gubi,

- povjerljivost, zbog lakše kontrola pristupa,

- jednostavan način traženja dokumenata,

- dostupnost za više ljudi u isto vrijeme.

Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH, je rekao da je tema konferencije možda malo neobična, ali veoma bitna i za bankarsku dokumentaciju izuzetno značajna.

"Već nekoliko godina je prisutan problem kako arhivirati dokumenta, a da to bude to bude sigurno, jeftino i u tehnološkim trendovima, s obzirom na to da su bankarske grupacije već uvezane određenim tehnologijama. Shvatili smo da je to izuzetno složen problem, prvo sa aspekta tehnologije. Najveći problem je legislativa, kao i harmonizacija legislative zato što postoje zakoni o arhiviranju BiH koje banke i druge institucije moraju poštivati", izjavio je za eKapija.ba Mijo Mišić.

Prema njegovim riječima, cilj konferencije je bio da se pokrenu svi akteri, te da upute poruku javnosti da je ovo složena, široka i važna djelatnost i da svi pokušaju dati svoj doprinos.

"Gledajući praktične primjere arhiviranja od kolega iz Slovenije, logično je da zaključimo da Bosna i Hercegovina zaostaje. Ali, mi bismo sada objektivno mogli da krenemo, onako kako su oni počeli prije pet – šest godina i kada bismo išli njihovim tempom, dostigli bi razinu njihovog stanja", rekao je Mišić.

To je, dodao je on, čitav jedan proces, ali siguran sam da sve ovo o čemu sam govorio treba da bude harmonizirano i da se procesi odvijaju paralelno.

(Dušan Špajzar)

Dušan Špajzar, Business Development Manager Mikrografije za BiH, rekao nam je da su jučerašnjom konferencijom htjeli da pokažu da elektronsko arhiviranje nije science fiction.

"Ono što me jako iznenadilo jeste što praktično nema nikakvih prepreka da bi se primjenjivale te moderne tehnologije, a to nam je i cilj. Dobili smo jedan interesantan podatak, a to je da mikrofilmovanje u BiH nije prisutno u nekoj opštoj primjeni, a sa druge strane vidimo da je zakonski regulisan već odavno. Hibridni (elektronski) načini arhiviranja koji postoje mogu smanjiti neke nedostatke zakona za elektronsko poslovanje", kazao je Špajzar za eKapija.ba

Prema njegovim riječima, Mikrografija je uspostavila saradnju sa Arhivima RS, Federacije i Tuzlanskog Kantona. Oni su provjerili njihove postupke hibridnog arhiviranja sa postojećim zakonodavstvo, tako da imaju njihovu podršku.

"Računajući na to, smatram da smo vrlo blizu uvođenju ovog sistema u BiH. Samo je potrebno naglasiti i dokazati ljudima da to nije trošak, već štednja sa kojom će profitirati", naglasio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital