Kapital / IZVJEŠTAJI

Sarajevo: Završen energetski forum - EBRD pokrenuo kreditnu liniju od 110 mil EUR za finansiranje projekata smanjenja potrošnje energije

02.04.2009. 15:10 / Izvor: Oslobođenje

Regionalni energetski forum koji su organizirali Energetska zajednica i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, završen je 31. marta 2009. godine. Tokom dvodnevnog foruma najviše se govorilo o investiranju u obnovljive izvore energije, energetskoj efikasnosti, te o važnosti rada operatera prijenosnih sistema.

Kada je riječ o iskorištenosti energije, situacija u regionu je daleko od zadovoljavajuće, energetska efikasnost je na niskom nivou, a pogoni za proizvodnju energije su zastarjeli. Postizanje energetske efikasnosti u zemljama zapadnog Balkana je ključni izazov jer je u ovoj regiji prosječna potrošnja energije do 2,5 puta viša nego u zemljama OECD-a.

Za smanjenje potrošnje energije i promoviranje novih izvora "zelene" energije u kompanijama i domaćinstvima regije, EBRD je pokrenuo kreditnu liniju od 110 miliona eura za finansiranje projekata iz spomenutih oblasti.

"Najvažnije za energetsku zajednicu i EBRD je promocija obnovljivih izvora energije. Također je važno i pitanje načina finansiranja investicija u obnovljivu energiju", kazao je komesar Evropske komisije za energiju Andris Piebalgs.

Prema riječima predsjednika EBRD-a Thomasa Mirowa, protekli forum, koji je u Sarajevu okupio više od 150 učesnika, bio je prilika da političari, banke, investitori i kompanije podijele iskustva i da donesu određene zaključke o razvoju energetskog sektora jugoistočne Evrope jer ovaj region ima velike potencijale za značjne rezultate u proizvodnji energije.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Mirow je istakao da energija koja se dobije iz hidropotencijala jeste skuplja u odnosu na neke druge izvore energije, to se posebno osjeti u vrijeme kada padaju cijene nafte i plina, međutim, kada rastu cijene ovih energetnata, kao što je bilo u toku prošle godine, onda cijena energije dobijene iz hidropotencijala nije visoka. On je izrazio uvjerenje da se isplati ulagati u ovu oblast jer je riječ o dugoročnim projektima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital