Kapital / BH BERZE

SASE donijela odluku o djelimičnom prestanku važenja cjenovnih ograničenja na tržištu SASE

25.10.2008. 11:12 / Izvor: Sarajevska berza

Uprava Sarajevske berze - burze vrijednosnih papira donijela je Odluku o djelimičnom prestanku važenja cjenovnih ograničenja na tržištu SASE. Podsjećanja radi, Uprava SASE je dana 13.10.2008. godine donijela Odluku kojom se maksimalne dnevne fluktuacije cijena svih simbola na tržištu ograničavaju na -5% prema dole i +10% prema gore, sve u odnosu na zadnji službeni kurs vrijednosnog papira.

Novom Odlukom Uprave SASE, ograničenje maksimalne dozvoljene dnevne fluktuacije ukida se za sve emitente koji nisu na Kotaciji (uključujući i Kotaciju fondova) i koji ne ulaze u sastav indeksa SASX-10.

Ograničenje maksimalne dozvoljene dnevne fluktuacije ostaje do daljneg na snazi za slijedeće emitente - emitenti sa Kotacija SASE: Bosnalijek d.d. Sarajevo, Sarajevo Osiguranje d.d. Sarajevo, Klas d.d. Sarajevo, dok su emitenti sa Kotacije fondova dionice svih 11 investicijskih fondova, te emitenti sa Slobodnog tržišta koji ulaze u sastav indeksa SASX-10: JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, BH Telecom d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Fabrika Duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, ABS Banka d.d. Sarajevo, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, IK Banka d.d. Zenica (redovne dionice)

Uprava SASE je analizirajući kretanja na tržištu od uvođenja privremenih ograničenja fluktuacije, a uzimajući u obzir i stanja na tržištima kapitala u regionu i u svijetu, zaključila da su se stekli uvjeti da se ograničenja za određeni broj emitenata na tržištu mogu ukinuti.

Početak trgovine u skladu sa ovim izmjenama počinje u ponedeljak, 27.10.2008. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital