Kapital / BH BERZE

SASE: Konstituisan Odbor za izradu Kodeksa korporativnog upravljanja

25.07.2008. 16:01 / Izvor: Sarajevska berza

Na inicijativu Sarajevske berze – burze dana 24. 08. 2008. godine konstituisan je Odbor za izradu Kodeksa korporativnog upravljanja.

Zadatak ovog Odbora je izrada Kodeksa korporativnog upravljanja za kompanije koje su uvrštene na tržište Sarajevske berze, pri tome vodeći računa kako o međunarodnim standardima i najboljim praksama u ovoj oblasti, tako i o kulturološkim i ekonomskim specificnostima našeg podneblja.

Sarajevska berza kao inicijator izrade kodeksa korporativnog upravljanja je u cilju stvaranja što većeg konsenzusa i prihvatljivosti kodeksa pozvala glavne učesnike na tržištu kapitala FBiH da daju svoj doprinos ovom projektu, te če i nadalje nastojati osigurati uključivanje i ostalih učesnika na tržištu u ovaj projekat.

Projekat izrade Kodeksa korporativnog upravljanja podržan je od strane International Finance Corporatin-a (IFC-a).

Članovi Odbora za izradu Kodeksa korporativnog upravljanja su:

- Almir Mirica, izvršni direktor SASE

- Ensad Karić, predstavnik Samoregulirajuće organizacije prof.posr.u FBiH

- Muhibija Delić, pomoćni federalnog ministra energije, rudarstva i industrije

- Safija Žilić, načelnik Odjeljenja za praćenje racunovodstvenih propisa i standarda u Komisiji za vrijednosne papire FBiH

- Dženan Prevljak, predstavnik udruženja Društava za upravljanje fondovima u FBiH

- Mihret Dizdar, sekretar u dioničkom društvu na Kotaciji SASE "Klas" d.d. Sarajevo

- Prof. Dr. Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Izrada Kodeksa korporativnog upravljanja planirana je do kraja 2008. godine.>

Korporativno upravljanje je set pravila i odnosa između glavnih aktera prema kojima se kompanijama upravljaja i putem kojih se one kontrolišu.

Kvalitet okvira korporativnog upravljanja ima veliki uticaj ne samo na pristup eksternom finansiranju kompanija, nego i na troškove kapitala i vrednovanje tih kompanija.

Minimalni standardi korporativnog upravljanja određuju se zakonskim propisima i time čine osnovni okvir korporativnog upravljanja, dok je fokus kodeksa na podizanju standarda korporativnog upravljanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital