Sberbank Europe grupacija ostvarila najbolji godišnji rezultat

Kapital / BANKARSTVO

Sberbank Europe grupacija ostvarila najbolji godišnji rezultat

12.04.2019. 10:50 / Izvor: Akta.ba

Sa neto dobiti od 34 miliona eura u 2018. godini, Sberbank Europe grupacija je dokazala svoju poziciju uspješnog igrača na bankarskom tržištu Centralne i Jugoistočne Evrope. Neto dobit je rezultat poboljšanog poslovanja, efikasnog upravljanja troškovima i smanjenim troškovima rizika. Uvođenjem novih brzih kredita u Njemačkoj, povećanom potražnjom za kreditima u bankama, članicama i dosljednim razvojem digitalnog asortimana proizvoda omogućen je porast broja klijenata u 2018. godini. 

Protekla godina je ujedno i najuspješnija godina od pojavljivanja Sberbanke na evropskom tržištu 2012. godine.

Sve članice bilježe pozitivne rezultate. Odlična godina bila je u segmentu poslovanja sa stanovništvom: baza klijenata + 7.4% na godišnjem nivou, bruto iznos kredita + 13.7% na godišnjem nivou.

Smanjen je omjer NPL plasmana sa 11.0% na 7.3% u odnosu na prethodnu godinu, i stabilan odnos kapitala (CET1 omjer redovnog osnovnog kapitala 16.6%).

Predsjednica Uprave Sberbank Europe grupacije Sonja Sarközi izjavila je: "Postizanjem najboljih poslovnih rezultata tokom jedne finansijske godine, u skorijoj historiji Sberbank Europe grupacije, potvrdilo se da smo odabrali prave proizvode i usluge koje nudimo klijentima".

Članice Sberbank Europe grupacije značajno su doprinijele pozitivnom rezultatu, te su čak povećale svoju neto dobit u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu sa izuzetkom Češke Republike na koju su se odrazile mjere restruktuiranja. Najveći doprinos u ukupnoj dobiti u 2018. godini bio je od Češke Republike ( 14,7 miliona eura ) i Srbije (11,1 miliona eura). 

Druge članice takođe su ostvarile zapaženu neto dobit tokom 2018. godine: Slovenija: 8,1 miliona eura, Hrvatska: 6,2 miliona eura, Mađarska: 4,3 miliona eura, Bosna i Hercegovina 6,2 miliona eura (Sberbank u Bosni i Hercegovini ima dvije podružnice: Sberbank BH d.d. Sarajevo sa rezultatom od 3,6 miliona eura i Sberbank a.d. Banja Luka sa rezultatom od 2,6 miliona eura).

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital