Sberbank najbolja banka za transakcijsko poslovanje Centralne i Istočne Evrope

18.10.2018. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Sberbank najbolja banka za transakcijsko poslovanje Centralne i Istočne Evrope

Transaction Banking Awards je ove godine predstavljala određenu vrstu tehnološkog takmičenja između banaka.

Sberbank je pobjednik globalnog finansijskog takmičenja Transaction Banking Awards 2018. Organizator takmičenja, britanski magazin The Banker, prepoznao je Sberbanku kao najbolju za poslovne transakcije u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Transaction Banking Awards je ove godine predstavljala određenu vrstu tehnološkog takmičenja između banaka, pri čemu je svaki učesnik prezentirao svoje tri najnovije inovacije. The Banker je naročito istaknuo da Sberbank smatra razvoj digitalne tehnologije kao svoj strateški cilj što je pomoglo Banci da nadmaši ostale učesnike sa tržišta Centralne i Istočne Evrope.

U organizaciji vodećeg međunarodnog finansijskog magazina, godišnja Transaction Banking Awards daje priznanje najboljim svjetskim bankama za poslovanje. Žiri ovog takmičenja sastoji se od stručnjaka iz ove oblasti industrije.

U Bosni i Hercegovini, Sberbank je prepoznata kao digitalno napredna banka što je nedavno potvrđeno i priznanjem „Zlatni BAM“ za uslugu mCash. U pitanju je usluga beskartičnog podizanja gotovine, i to putem mobitela. Novac je moguće podići na Sberbank bankomatima pomoću koda koji se isporučuje SMS porukom na mobilni telefon primaoca.

Kako bi ubrzala obradu platnih naloga, te eliminirale potencijalne greške manuelnog rada, Sberbank BH je uvela Optical Character Recognition software za platne naloge svojih klijenata. Uz pomoć ovog softwarea platni nalozi su obrađeni u roku od par sekundi. Automatizacija i digitalizacija u bankarskoj industriji će dovesti do većeg stepena zadovoljstva klijenata. Vodeći se ovakvim opredjeljenjem Sberbank BH je jedan od pokretača inicijative za standardizaciju i unificiranje izgleda platnog naloga u Bosni i Hercegovini, čime bi se stvorili preduslovi za punu automatizaciju domaćeg platnog prometa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital