Kapital/ IZVJEŠTAJI

Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda zabilježio izvoz od 41 mil. KM

Izvoz je realizovan na 46 tržišta širom svijeta, uz dominaciju EU tržišta. Iz ovog sektora mjesečno na tržište zemalja EU izvezemo oko tri miliona KM.

12.03.2020. 09:38 / Izvor: Akta.ba

Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda, prema analizi Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden FARMA II projekta, u posljednjih pet godina bilježi rast izvoza sa 29 na 41 milion KM (42%). U 2019. godini zabilježen je rast od 4% u odnosu na 2018. godinu, uz blagi pad uvoza, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 246% (na 1 KM uvoza izvezemo 2,46 KM).

U 2019. godini je u ovom sektoru izvezeno proizvoda u vrijednosti od 41 milion KM, dok je uvoz iznosio 16 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 246% (na 1 KM uvoza izvezemo 2,46 KM).

Izvoz je realizovan na 46 tržišta širom svijeta, uz dominaciju EU tržišta. Iz ovog sektora mjesečno na tržište zemalja EU izvezemo oko tri miliona KM.

U strukturi razmjene na obje strane dominiraju samonikle gljive, kojih je u prošloj godini izvezeno 22,7 miliona KM (56% ukupnog izvoza u sektoru). Najviše su se izvozile suhe gljive, a ključna tržišta su Švicarska i Italija, gdje mjesečno izvozimo oko 1 milion KM.

Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja, kojih je u 2019. godini izvezeno u vrijednosti od 6 miliona KM. Iako je vrijednosno zabilježen pad izvoza od 18%, količinski je zabilježen rast od 14%, tj. sa 36 na 41 tonu. Na ovakva kretanja uticalo je smanjenje cijene ulja od smilja na svjetskom tržištu, koje je najznačajniji izvozni artikal u ovoj kategoriji. Prosječna izvozna cijena ulja po kilogramu je pala sa 236 KM/kg koliko je iznosila u 2016. godini na 145 KM/kg u 2019. godini. Izvoznici eteričnih ulja mogu se pohvaliti da su vlastitom upornošću i izlaganjem na vodećim međunarodnim sajmovima uspjeli plasirati svoje proizvode na čak 37 tržišta širom svijeta. U pet vodećih tržišta spadaju Francuska, Belgija, Hrvatska, SAD i Slovenija, ali su eterična ulja iz Bosne i Hercegovine stigla i do Vijetnama, Meksika, Kanade i Australije.

Od ostalih proizvoda u ovoj kategoriji treba spomenuti med, kod kojeg bilježimo rast izvoza sa 9 na 23 tone, odnosno sa 167 hiljada KM na 367 hiljada KM. Iako tradicionalno oko 90% potreba zadovoljavamo iz domaće proizvodnje, med u vanjskoj trgovini bilježi deficit od 2,2 miliona KM, te analiza pokazuje da na 1 kilogram meda izvezenog iz Bosne i Hercegovine uvezemo 14,5 kilograma meda. Prosječna cijena izvezenog meda iznosi preko 16 KM, dok je prosječna cijena uvezenog meda ispod 8 KM. Najniža zabilježena cijena uvezenog meda iznosila je svega 4,37 KM/kg za med iz Srbije. Med najviše izvozimo u zemlje Bliskog Istoka, primarno na tržište Saudijske Arabije.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital