Kapital / IZVJEŠTAJI

SERDA prezentirala "Analizu stanja potreba i potencijala tržišta rada s prijedlozima rješenja"

10.07.2008. 10:14 / Izvor: Fena

Sudija "Analiza stanja potreba i potencijala tržišta rada sa prijedlozima rješenja za područje Sarajevske makroregije", prezentirana je jučer u Sarajevu.

Inicijator studije je Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA). Studiju je uradio Ekonomski institut iz Sarajeva uz podršku firmi Development Studio i BSB Knowledge Center.

SERDA svojom Studijom nastoji utjecati na nadležne institucije koje bi trebalo da uoče debalans između trenutnog stanja i stvarnih potreba na tržištu rada, da bi se pokrenuo program sticanja potrebnih znanja i vještina kod nezaposlenih osoba u cilju njihovog zapošljavanja prema potrebama poslodavaca.

Ovim projektom nastoji se na institucionalnom nivou pokrenuti niz aktivnosti na razvijanju sistema obrazovanja odraslih i nezaposlenih osoba. Stoga je uključenost svih relevantnih aktera neophodna, istaknuto je tokom prezentacije.

Prezentaciji Studije prisustvovali su ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo (KS) Safet Kešo, ministar privrede KS Abid Šarić, direktor Službe za zapošljavanje KS Vahid Muharemović, predstavnici Španske agencije za saradnju i razvoj AECID koja je finansijski podržala izradu Studije, te predstavnici SERDA-e.

Kantonalni ministri izrazili su zadovoljstvo s obzirom na aktivnosti SERDA-e na području tržišta rada, te je kao nastavak aktivnosti predloženo da se pripremi program za prekvalifikaciju u deficitarnim zanimanjima koji će resorno ministarstvo proslijediti na usvajanje Vladi Kantona Sarajevo. Nakon usvajanja programa, SERDA bi objavila javni poziv za institucije koje će izvoditi obuku.

Jedan od krajnjih ciljeva jeste uspostavljanje centra za karijeru gdje bi se provodile prekvalifikacije za nezaposlene osoba. Stoga je u pogledu verifikacije procesa prekvalifikacije i izrade programa za deficitarna zanimanja značajna uloga ministarstva, te da taj program usvoji Vlada Kantona Sarajevo.

Predstavnici AECID izraziil su jučer spremnost da, na osnovu rezultata pilot projekta prekvalifikacije, u značajnijem obimu finansiraju projekt uspostavljanja centra za karijeru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital