Kapital / IZVJEŠTAJI

Sindikalna potrošačka korpa u februaru jeftinija od januarske

09.03.2021. 09:03 / Izvor: Akta.ba

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za februar ove godine iznosi 1.988,56 KM i za 55,67 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, za decembar prošle godine iznosila je 993 KM i za 27 KM je viša nego u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 49,93 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačka korpa obuhvata: prehranu (41,65 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge(9,15 posto), obrazovanje i kulturu (5,54 posto), odjeću i obuću (15,1 posto), prijevoz (6,93 poso), te održavanje domaćinstva (6,03 posto).  

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSS BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital