Širenje korona virusa u Indiji dodatno oborilo cijene nafte u svijetu

04.05.2021. 12:13 / Izvor: Agencije
Širenje korona virusa u Indiji dodatno oborilo cijene nafte u svijetu

Očekuje se da će nove mjere protiv širenja korona virusa u Indiji još smanjiti potražnju za gorivom u maju.

Cijene nafte su ponovo pale jer se zbog katastrofalnog vala korona virusa u nekim zemljama kao što je Indija potražnja za "crnim zlatom" ne oporavlja tako brzo, međutim, ujedno postoji i optimizam da će snažno vratiti potražnja u razvijenim zemljama i Kini u drugoj polovini godine.

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 67 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog naglog širenja COVID-a 19 u Indiji i Brazilu i razočaravajućih ekonomskih podataka iz Kine i Evrope.

Državne mjere za suzbijanje virusa u Indiji dovele su do pada prodaje goriva u aprilu u državi koja je treća u svijetu po trošenju goriva, pokazuju podaci.

Analitičari očekuju da će potražnja goriva za transport u Indiji dodatno pasti u maju zbog daljnjih restrikcija.

"S obzirom da se čini da COVID-19 još nije doživio vrhunac u Indiji, očekujemo daljnji pad potražnje za gorivom u maju", naveli su analitičari.

U nedjelju je vodeće industrijsko tijelo u Indiji pozvalo vlasti da smanje ekonomske aktivnosti, budući da je zdravstveni sistem preopterećen zbog širenja korona virusa.

Sa više od 300.000 slučajeva dnevno dvije sedmice zaredom, Indija se bori sa drugim valom korona virusa koji je pogodio njen oslabljeni zdravstveni sistem.

Bolnički kapaciteti su popunjeni, zalihe medicinskog kisika su istekle a mrtvačnice i krematoriji su puni. Ukupan broj zaraženih u Indiji je blizu 20 miliona, a preminulo je približno 219.000 ljudi.

U Brazilu je broj smrtnih slučajeva od korona virusa premašio 400 000, a zabrinjava i stanje u Japanu gdje se broj novozaraženih u četvrtak popeo na 5.918, najviše otkada je krajem marta potpuno ukinuto vanredno stanje.

Cijene su pritisnuli i razočaravajući podaci o aktivnostima u kineskoj industriji i pad privrede Evropske unije i eurozone u prvom tromjesečju.

Padu cijena pridonio je i napredak u pregovorima između Irana i svjetskih sila o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine. Dogovor bi mogao rezultirati rastom iranskog izvoza i povećanjem ponude.

Međutim, očekuje se da će se globalno povećati potražnja za naftom zbog vakcinisanja, pogotovo tokom ljetne sezone i putovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital