Kapital / IZVJEŠTAJI

Skoro 12.000 obustavljenih penzija u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj je za četiri mjeseca ove godine obustavljeno 11.857 penzija zbog nedostavljanja potrebne dokumentacije, čime je ušteđeno 3,5 miliona KM, saopšteno je iz republičkog Fonda za penzijsko i invalidisko osiguranje /PIO/.

15.05.2014. 08:27 / Izvor: SRNA

U Republici Srpskoj je za četiri mjeseca ove godine obustavljeno 11.857 penzija zbog nedostavljanja potrebne dokumentacije, čime je ušteđeno 3,5 miliona KM, saopšteno je iz republičkog Fonda za penzijsko i invalidisko osiguranje /PIO/.

To je za 37 odsto više obustava nego u istom periodu prošle godine, a uštede su veće za milion maraka.

U odnosu na 2012. godinu, broj obustava penzije veći je za 107 odsto, a ostvarene uštede veće su za 1,9 miliona KM.

Penzije se obustavljaju u okviru trajne akcije "Stop prevarama, do penzije pošteno", a razlozi za obustave su nedostavljanje potvrde o životu, potvrde o školovanju za učenike i studente i nedostavljanje jedinstvenog matičnog broja panzionera.

Nakon dostavljanja dokumentacije u periodu do kraja aprila u isplatu je ponovo uključeno 1.129 penzionera, što je za 291 manje uključeni korisnik nego u isto vrijeme prošle godine.

Iz Fonda napominju da im u ovoj oblasti značajno pomaže povezanost sa bazom podataka o umrlim u saradnji sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, a time i sa svim lokalnim upravama.

"To omogućava da se činjenica smrti korisnika prava u Fondu evidentira odmah po upisu u matičnu knjigu umrlih bilo kojeg matičnog ureda u Republici Srpskoj, čime se obustavlja dalja isplata i sprečava mogućnost nastanka preplate penzije", navodi se u saopštenju.

Sličnu saradnju penzijski fond Republike Srpske ima sa Fondom PIO Crne Gore i Makedonije, a do kraja maja očekuju potpisivanje sporazuma o tehničkoj saradnji za Hrvatskim mirovinskim zavodom, potom i sa penzijskim fondom Slovenije.

U Fondu se nadaju skorom potpisivanju sporazuma o razmjeni podataka o umrlim i sa Federalnim zavodom MIO/PIO, kasnije i sa Srbijom, čime bi se zaokružio sistem kontrole i eliminisao nastavak isplate penzije i nakon smrti zakonskog korisnika.

Ovim bi, navode u Fondu, doprinijeli efikasnijem i efektivnijem radu Fonda PIO Republike Srpske i povećali uštede koje se mjere u milionima maraka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital