Skupština SBŽ-a odobrila zaduženje od 18 milijuna za regionalne ceste

17.04.2018. 15:13 / Izvor: Fena
Skupština SBŽ-a odobrila zaduženje od 18 milijuna za regionalne ceste

Radi se o kreditu Razvojne banke FBiH, koji će, sa šest milijuna maraka vraćati Direkcija za ceste SBŽ-a.

Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) podržala je danas odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju ove županije u iznosu od 18 milijuna KM, namijenjenih za izgradnju i rekonstrukciju regionalnih cesta u ovoj godini.

Ovim novcem će, kako je planirano biti financirana izgradnja i rekonstrukcija osam putnih pravaca u SBŽ-u, od čega će najviše, odnosno šest milijuna maraka, biti izdvojeno za 12 kilometara dionice regionalnog puta Novi Travnik-Gornji Vakuf/Uskoplje, dok će pet milijuna biti uloženo u izgradnju sedam kilometara dionice regionalnog puta Dolac-Han Bila-Ovnak.

Radi se o kreditu Razvojne banke FBiH, koji će, sa šest milijuna maraka vraćati Direkcija za ceste SBŽ-a, dok će 12 milijuna maraka vratiti županijska Vlada.

Ministar financija Zoran Marković ustvrdio je da su sve procedure za ovaj kredit ispoštovane, te da je proračun likvidan, pa da, stoga, SBŽ ispunjava se uvjete za ovo zaduženje.

Kako je rekao, čeka se na mišljenje federalnog Ministarstva financija, nakon čega će uslijediti rebalans proračuna.

Tijekom rasprave na sjednici Skupštine, zastupnici iz vladajućih stranaka pohvalili su ovu Vladinu incijativu, ističući kako se radi o značajnom kreditnom zaduženju kojim će biti riješen problemi na putnim pravcima, koji do sada nisu bili u prvom planu.

"Na ovaj način ćemo poboljšati stanje regionalnih cesta. Ne treba ovo politizirati i tumačiti potezom u izbornoj godini, jer će vjerojatno glavni dio posla biti u mandatu iduće Vlade, pa zato ne smatram da je cilj ove odluke ubiranje političkih bodova", kazao je predsjedatelj Skupštine Josip Kvasina (HDZ BiH).

Iz opozicije su, pak, kritizirali odluku o kreditnom zaduženju, uz primjedbu da se ona ciljano donosi u izbornoj godini, te da nije zakonita.

"Razvoj mora biti planski, a ne ovakvo ad hoc rješenje. Mi nismo dobili ni analizu koliko je SBŽ zadužen, tako da nezakonito dižemo kredite i kršimo najmanje dva zakona", istaknuo je zastupnik SDP-a Senad Selimović.

Direktor županijske Direkcije za ceste Sulejman Bečirević kazao je kako je Razvojna banka napravila kreditnu liniju za financiranje projekata iz infrastrukture, koja je povoljnija jer je kamatna stopa smanjena na 2,5 posto, a rok otplate povećan na 12 godina.

Kako je kazao, od 2002. godine u SBŽ-u je modernizirano 96,5 kilometara regionalnih puteva, u što je uloženo više od 52 milijuna maraka.

Skupština SBŽ-a danas je, također, usvojila odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad bolnicama u toj županiji, čime će, kako je rekao ministar zdravstva Nikola Grubešić biti omogućeno planiraranje i upravljanje, te kontroliranje bolnica.

Kako je kazao, odluka će, među ostalim, omogućiti da bolnice dobiju upravna vijeća i direktore, kojima je trenutno istekao mandat, kao i statute poslovanja.

Grubešić je, također, najavio višemilijunska ulaganja u bolnice, među ostalim, za infrastrukturu, nabavku opreme, te upošljavanje i edukaciju kadra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital