Slaviša Vujanac, direktor "International Point S&D" - Otpad stvara profit

20.10.2009. 12:57 / Izvor: eKapija.ba
Slaviša Vujanac, direktor 'International Point S&D' - Otpad stvara profit

(Slaviša Vujanac)

Preduzeće "International Point S&D", koje je u većinskom vlasništvu grupacije "Mecum" iz Slovenije, zainteresovano je da u Srbiji uspostavi saradnju sa termoelektaranama i toplanama i da po ugledu na svog vlasnika postane korisnik i izvoznik suvog elektrofilterskog pepela.

- Mi smo ranije bili zainteresovani da investiramo u postrojenja za izdvajanje suvog elektrofilterskog pepela iz termoelektrana i toplana koje koriste ugalj kao pogonsko gorivo. Skladištenje otpadnog pepala iz termoelektrana u Obrenovcu, Kostolcu i na Kosovu je ogroman problem. On je u atmosferi izuzetno opasan, ali je izuzetno dobar kao sastojak u građevinskom materijalu. U proizvodnji cementa koristi se i do 7% pepela. Po već uhodanoj tehnologiji pepeo se sada pomešan sa vodom odlaže na pepelišta i kao takav se koristi kao sirov za proizvodnju cementa. Kako je ova tehnologija zastarela i skupa, u svetu je sve prisutniji suvi elektrofilterski pepeo u proizvonji cementa i betona - navodi u razgovoru za "eKapiju" Slaviša Vujanac, direktor "International Point S&D".

On naglašava da je "International point S&D" još 2006. godine u saradnji sa kompanijom "Lafarge" uspešno uradio tehničku probu gde su iz toplane u Lazarevcu izdvojili 150 tona elektrofilterskog pepela i bili pred potpisivanjem ugovora. Taj posao, nažalost, nije realizovan.

- Termoelektrane i toplane bi uspostavljanjem ovakvih sistema za izdvajanje suvog elektrofilterskog pepela rešile pitanje velike količine elektrofilterskog pepela koji se sada odlaže na deponije i pravi veliki problem zagađenja životne sredine, jer bi se kao takav elektrofilterski pepeo koristio kao građevinski materijal. Na takav način bi se smanjili troškovi za održavanje deponija kao i iznos takse koja se plaća za svaku tonu odloženog pepela. Mi nismo odustali od te ideje i pokušaćemo da uspostavimo saradnju sa termoelektranama i toplanama gde bi smo suvi elektrofilterski pepeo koristili u proizvodnji betona, jer su karakteristike betona koji se pravi sa dodatkom pepela mnogo bolje od uhodanog načina proizvodnje - navodi naš sagovornik.

Metaloprerađivanje

Preduzeće "International Point S&D" je jedan od vodećih izvoznika otpadnog gvožđa, koje plasira kao stratešku sirovinu za proizvodnju u livnicama i železarama u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji.

- "Mecum" je takođe većinski vlasnik grupacije "Livar" iz Slovenije, koja ima u svom sastavu četiri livnice dve u Sloveniji, Ivančna Gorica, Črnomelj, livnica čeličnog liva "Jelašingrad" kod Banjaluke i livnica u Topoli u Srbiji. "International Point S&D" je samo trgovac i ima zakupljeni skladišni prostor u JKP Mediana Niš gde skladištimo i utovaramo otpadno gvožđe, već sortirano, a JKP Mediana Niš, Metalteks Trstenik, Slavija promet Kraljevo, DTI Čačak, S.R Minos Despotovac, "Beounija" Beograd, "Alkomet" Beograd su samo neki od naših saradnika, od kojih kupujemo otpadno gvožđe. Sirovine izvozimo livnicama iz grupacije "Livar" kompaniji "Com-Pleo" iz Rijeke, kao i poznatoj železari ABS iz Udina.

"International Point S&D" je i jedan od lidera u trgovini svih vrsta odlivaka (sivog, nodularnog i čeličnog liva) u Srbiji, Crnoj Gori, a prisutni su i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Albaniji.

- Od nodularnog liva se rade šaht poklopci i kanalizacione rešetke, kao i armature za vodovod, sisteme grejanja i procesnu industriju koje proizvode livnice u "Sloveniji Livar", "IMP Armature" i Livar-Topola u Srbiji. Najveći smo prodavci te robe na našem tržištu. U proizvodnji kanalizacionih rešetki i šaht poklopaca izbacuje se sivi liv iz upotrebe i sve više koristi nodularni liv po evropskim normama u kvalitetu EN124. Znači svaki naš proizvod mora da bude sertifikovan od referentne evropske kuće kako bi nosio Evropsku normu EN124. Domaći proizvođači su zainteresovani za novu tehnologiju međutim kako ne mogu da je usvoje preko noći pa ovu robu jako sumnjivog kvaliteta uvoze iz Kine preko Slobodne carinske zone u Barseloni i kasnije ih plasiraju još jedino na našem tržištu kao proizvod iz EU. U plasiranju proizvoda od nodularnog liva sarađujemo sa putarima - "Ninbes grupa", "Strabag", JKP "Beograd put", "Niskogradnja Kragujevac", "Ratko Mitrović-Niskogradnja", JKP "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac i mnoga druga kounalna preduzeća. Na bazi partnerskih odnosa uspostavili smo i saradnju sa "Konti Hidroplastom" iz Đevđelije, Makedonija, koji je vodeći evropski proizvođač polietilenskih i polipropilenskih cevi za vodu i kanalizaciju. Mi uz naše šahtove plasiramo njihovu robu na teritoriji Srbije, a oni isto tako uz svoj proizvod našu robu na teritoriji Makedonije, Bugarske i Grčke.

Alternativni izvori energije

U cilju zaštite životne sredine i iskorišćavanja alternativnih izvora energije, preduzeće "International Point S&D" je zainteresovano i za otkup i posredovanje u korišćenju starih guma koje mogu da se koriste kao energent u fabrikama cementa.

Osim toga, kako kaže Vujanac, njegova firma je zainteresovana i za projekte korišćenja i posredovanja u proizvodnji biomase, briketa, kao i za projekte iskorišćavanja komunalnog otpada za zagrevanje.

- Srbija raspolaže velikim potencijalima biomase, koja nastaje kao "višak" u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Biomasa nastaje od ostataka i otpadaka iz poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije, biljnog i životinjskog porekla (slama, kukuruzovina, piljevina, ostaci od orezivanja voća). Biomasa je jedan od najvažnijih novih izvora energije u svetu, gde je potražnja za njom mnogo veća od ponude, tako da je to velika izvozna šansa Srbije – navodi Vujanac.

Ogradni sistemi

"International point S&D" je zastupnik za Srbiju i Crnu Goru ogradnih sistema i kapija poznatog francuskog proizvođača "Dirickx group".

- U svetu se odavno koriste ogradni sistemi po principu panelnih ograda i stubova toplo cinkovanih i plastificiranih. Na našem tržištu su se ovakve ograde pojavile pre par godina i ima mnogo proizvođača kako inostranih tako i domaćih. Prednost proizvođača "Dirickx" je u kvalitetu i tradiciji, kao i sistemu stubova za kačenje panela koji je jedinstven, a samim tim i zaštićen kao patent. Garantni rok na sve proizvode "Dirickx" je deset godina.

Klimatizacija

"International Point S&D" je ovlašćeni disributer francuskog proizvođača klima uređaja Airwell group. U ponudi beogradske kompanije je oprema za stambenu i industrijsku klimatizaciju. "International Point S&D" poziva zainteresovana preduzeća koja se bave prodajom, servisiranjem i montažom klima uređaja da se jave i nastupe zajedno u distribuciji marke "Aiewell" u Srbiji u 2010. godini.

Nautika

Delatnost "International Point S&D" je i trgovina brodovima i jahtama.

- "International point S&D" je preko svog osnivača "Mecum" zastupnik poznate italijanske kompanije "Absolute" koja se bavi proizvodnjom luksuznih jahti i brodova od sedam do dvadeset dava metra U programu je ponuda staro za novo. Uzimamo korišćene brodove u račun za novi i to koji su očuvani i uz obaveznu kontrolu naših saradnika iz "Mecuma" tako da u našoj ponudi ima i polovnih brodova – navodi Vujanac i naglašava da je u Srbiji evidentan problem nedostatka adekvatne tehničke podrške – opremljenih marina, pumpi na vodi, servisiranja, usluge čišćenja plovila i slično.

Sistem kavaliteta- standardi

"International Point S&D" će do kraja godine dobiti ISO standarde 9001:2008 sistem kvaliteta upravljanje menadžmentom, 14001:2004 za zaštitu životne sredine, 18001:2007 bezbednost i zdravlje radnika. Sertifikaciju je izvršila švajcarska kontrolna kuća SGS a implementaciju je uradio Mašinski fakultet u Beogradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital