Kapital / BANKARSTVO

Sljedeće sedmice potpisivanje ugovora s bankama za kreditne linije vrijedne 107,85 miliona KM

09.09.2021. 16:10 / Izvor: Akta.ba

Na prijedlog Ministarstva privrede KS na današnjoj redovnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donesena je Odluka o izboru banaka – partnera za realiziranje programa kreditiranja pod povoljnijim uslovima poslovnih subjekata koji se realizira u okviru Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu.

Ovaj program podrazumijeva obezbjeđenje kreditne linije za subjekte male privrede sa sjedištem u Kantonu Sarajevo za plasman poticajnih kreditnih sredstava, uz 100 postotno subvencioniranje troškova kamate za 2021. godinu, a Ministarstvo privrede obezbijedilo je pet miliona KM za realizaciju ovog programa.

"Shodno rangiranju ponuda banaka po javnom pozivu, prva banka je UniCredit Bank d.d., druga Sberbank BH d.d. Sarajevo, a treća Bosna Bank International d.d. Sarajevo, te shodno njihovim ponudama ukupan iznos kreditnih sredstava koja će se plasirati kroz ovu kreditnu liniju iznosi 107 miliona i 850 hiljada KM, s tim da najveće učešće u plasmanu kreditnih sredstava uzima UniCredit banka s ukupnom vrijednošću kreditne linije od 61,25 miliona KM, potom Sberbank BH d.d. Sarajevo s 28,5 miliona KM, te BBI banka s 18,1 milion KM“, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Pojasnio je i da se pet miliona KM koje obezbjeđuje Ministarstvo privrede za subvenciju kamate raspoređuje izabranim bankama tako da prvoplasirana dobija 2,5 miliona, druga 1,5 milion i treća milion KM.

"Mi ćemo već krajem sljedeće sedmice potpisati ugovore s izabranim bankama, tako da očekujemo da će banke odmah po zaključenju ugovora moći pristupiti raspisivanju javnih poziva za poslovne subjekte male privrede koji mogu ostvariti pravo na kreditna sredstva po ovoj kreditnoj liniji“, istakao je ministar Delić. 

PODIJELI:

TAGOVI:

Ugovori

Banke

Privreda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital