Slovenski BDP u trećem kvartalu realno za dva posto veći nego lani

30.11.2019. 08:21 / Izvor: Fena
Slovenski BDP u trećem kvartalu realno za dva posto veći nego lani

Rast domaće potrošnje u trećem kvartalu na godišnjoj razini iznosi 3,8 posto, dok su bruto investicije povećane za 4,4 posto.

Slovenski BDP u trećem kvartalu ove godine povećao se realno za 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani te za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, što ukazuje na daljnje smirivanje gospodarske aktivnosti, ali je rast BDP-a u Sloveniji i dalje viša od prosjeka u Europskoj uniji i eurozoni, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Hlađenje gospodarstva nastavljeno je u trećem kvartalu, s obzirom na kvartalni rast od 3,3 posto u prva tri mjeseca i rast od 2,5 posto u drugom kvartalu ove godine, prenosi Hina.

Rast domaće potrošnje u trećem kvartalu na godišnjoj razini iznosi 3,8 posto, dok su bruto investicije povećane za 4,4 posto.

Izvoz u trećem kvartalu na godišnjoj razini zabilježio je rast od 4,5 posto, dok je uvoza povećan za 6,7 posto. Stopa rasta izvoza nešto je manja nego lani, ali je uvoz ove godine znatno izrazitiji nego lani.
Prema zadnjoj procjeni vladina ureda za makroekonomske analize (UMAR), slovenski BDP na kraju godine trebao bi porasti za 2,8 posto.

To je još uvijek znatno iznad prosjeka u Europskoj uniji, gdje je na godišnjoj razini, po podacima za treći kvartal ove godine, rast BDP-a iznosio 1,3 posto, a u eurozoni 1,2 posto.

Unatoč smirivanju ekonomske aktivnosti u Sloveniji se i dalje bilježi rast zaposlenosti pa je, po podacima statističkog ureda, na kraju rujna bilo 1,051 milijuna zaposlenih, odnosno za 2,3 posto više u odnosu na stanje u trećem kvartalu 2019. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital