Kapital / DIONICE

Slovenski mediji o dogovoru Mercatora i banaka

11.06.2014. 12:25 / Izvor: Fena

Što znači dogovor banaka vjerovnica s Mercatorom, kojim je trgovački lanac u utorak uspio dugoročno refinancirati svoj dug, za realizaciju kupoprodajnog ugovora s koncernom Agrokor, pitanje je kojim se u srijedu bave slovenski mediji.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da je Mercatorovoj upravi dug uspjelo refinancirati samostalno, dok Agrokor dogovor s bankama o refinanciranju zajedničkog duga s Mercatoroj još čeka. To bi, kako navodi, moglo otežati realizaciju kupoprodajnog ugovora koji bi Agrokor s vlasnicima 53 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca morao dovršiti do kraja lipnja, prema kupoprodajnom ugovoru i aneksu, kupivši Mercator za 86 eura za dionicu.

Mercatorov samostalni dogovor o reprogramu dugova "bitno je suzio manevarski prostor" vlasniku Agrokora Ivici Todoriću jer je Mercator za refinanciranje obveza založio svoje nekretnine u vrijednosti jedne milijarde eura, piše list.

"Na više stotina Mercatorovih nekretnina sada je postavljena maksimalna hipoteka u visini do milijarde eura na koju je upisana britanska tvrtka Glas Trust Corporation", navodi list, dodajući da je britanska korporacija u poslu refinanciranja sudjelovala kao agent-osiguravatelj.

Todorićev manevarski prostor za izvedbu operacije preuzimanja Mercatora sada je sužen jer je on s Mercatorovim nekretninama imao vlastite planove, namjeravajući ih prodati, a onda uzeti u najam (lend and lease ugovor), kako bi smanjio zaduženost tvrtke, navodi list, ali podsjeća da Mercator pojedinosti ugovora s bankama nije objavio.

Banke vjerovnice svoju hipoteku nad Mercatorovim nekretninama bile bi spremne povući samo ako bi Mercator vratio sve svoje kredite, navodi list.

Prema tvrdnjama "Dnevnika", Agrokor je osigurao veći dio iznosa za 475 milijuna tešku operaciju preuzimanja cijelog Mercatora, ali bi zbog refinanciranja financijskih obveza prema bankama trebao još 100 do 150 milijuna eura.

Uz to, navodi list, u Sloveniji još uvijek postoje politički otpori protiv prodaje Mercatora iako slovenska vlada odbija potvrditi da će odlučivati o toj temi i svom odnosu prema prodaji.

Najutjecajniji slovenski list "Delo" podsjeća da je Mercatorova uprava povodom zaključivanja posla refinanciranja duga s bankama navela da je to dokaz kako je Mercator spreman za "samostalni put" razvoja, ali dodaje da se to ne može tumačiti kao protivljenje uprave odluci većinskih vlasnika da svoje udjele prodaju.

"Odgovara li takva poruka uprave više onima koji se protive prodaji Mercatora ili onima koji se s njome slažu? Neimenovani izvori tvrde da nije riječ ni o jednom ni o drugom. To samo znači da Mercator i sam može doći u bolju poslovnu kondiciju od one u kojoj je sada, ali se prodajni postupci nastavljaju. Agrokor i ključne banke usklađuju zajedničko prestrukturiranje dugova Agrokora i Mercatora. Ono najvjerojatnije neće biti zaključeno do kraja lipnja nego kasnije, u novoj vlasničkoj strukturi", navodi "Delo".

List navodi da je Mercator svoje financijske obveze ugovorom s bankama odgodio na 6 godina, ali podsjeća da se prodaji trgovačkog lanca "novom ofenzivom" suprotstavljaju sindikati koji su od vlade prije tri tjedna tražili peticijom da se izjasni o prodaji i mogućim posljedicama koje bi to imalo za dobavljače i zaposlene.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital