Smanjenjem naknada i troškovi građana manji za oko 15 odsto

11.12.2020. 13:18 / Izvor: SRNA
Smanjenjem naknada i troškovi građana manji za oko 15 odsto

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je veoma važna odluka o smanjenju jedinične naknade za oko 15 odsto za podsticanje proizvodnje električne energije.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je veoma važna odluka o smanjenju jedinične naknade za oko 15 odsto za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koja se svaki mjesec iskazuje na računima građana za električnu energiju.

Đokić je pojasnio da se naknada sada smanjuje sa 0,0075 KM po kilovat-času na 0,0064 KM, što je za oko 15 odsto smanjenje troškova po tom osnovu za građane Republike Srpske.

"To se uklapa u opštu politiku Republike Srpske koja nastoji da smanji sva opterećenja i građanima i privredi i da pomogne na svaki način posebno u ovom vremenu i stoga smatram da je ovo veoma važna odluka", istakao je Đokić.

On je dodao da je politika podsticaja dio ukupne evropske politike podsticaja na proizvodnju zelene energije u kojoj učestvuje i Republika Srpska koja je potpisala ugovor i pristupila Energetskoj zajednici Evrope na način da praktikuje sve ono što se danas dešava u energetskom sektoru u Evropi.

"Tako je i u ovom slučaju Vlada Srpske dala saglasnost na odluku Regulatorne komisije za energetiku Srpske, koja u skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima ima tu nadležnost, da dođe do smanjenja naknada za obnovljivu energiju koju plaćaju svi potrošači električne energije kroz svoje račune svakog mjeseca", istakao je Đokić.

Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj juče dala saglasnost na novu odluku o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji, koju je u novembru ove godine donijela Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Odluka će se primjenjivati od 1. januara naredne godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital