Softić: Očekuje se nastavak oporavka i ekonomskog rasta

14.11.2017. 08:11 / Izvor: SRNA
Softić: Očekuje se nastavak oporavka i ekonomskog rasta

Bankarski sistem u BiH je snažan i stabilan, ima dovoljno aktivnosti i dovoljno kapitala.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da se u BiH očekuje nastavak oporavka i ekonomskog rasta putem stroge primjene aranžmana Valutnog odbora.

Softić je nakon prezentacije izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ "Regionalne ekonomske perspektive za jesen 2017. godine - Evropa", rekao novinarima da su se predstavnici Centralne banke i MMF-a sastali u dobrom trenutku za Evropu i BiH jer ekonomski rast dobija na snazi i očekuje se da će situacija i za BiH, i za Centralnu banku, i u narednoj godini ostati stabilna.

"BiH se treba usredsrediti na tri područja - poboljšanje strukture budžeta na svim nivoima vlasti, jačanje jedinstvenog finansijskog sistema BiH, te da poboljša institucije i riješi nedostatke u upravi", naveo je Softić.

On je istakao da je EU veliki partner BiH, a da dijaspora BiH šalje doznake, što je gotovo 12 odsto godišnjeg BDP-a.

"Bankarski sistem u BiH je snažan i stabilan, ima dovoljno aktivnosti i dovoljno kapitala", naglasio je Softić.

On kaže da je 2015. godine postignut napredak u smislu usvajanja novih zakona u sektoru bankarstva, što je dovelo BiH bliže evropskim standardima.

Softić je rekao da se moraju poboljšati institucije BiH i povećati nivo direktnih stranih ulaganja, kako bi se podržala jača stopa rasta i smanjila nezaposlenost.

Zamjenik direktora MMF-a za Evropu Jorg Decressin naveo je da su ključne poruke da je ekonomski rast veoma snažan i zabilježen u svim zemljama Evrope.

Dekresin je istakao da je ovo prva godina nakon globalne ekonomske krize u kojoj su sve zemlje Evrope zabilježile rast.

"Očekujemo da će se u srednjem roku nastaviti ovaj snažan rast u Evropi, ali postoje određeni rizici i u kratkom roku može biti nekih iznenađenja koja su naizgled pozitivna. Naime, rast može biti jači nego što je očekivano", naglasio je Decressin.

On je dodao da se u srednjem roku očekuju i "neka negativna iznenađenja" koja su veoma moguća, kao što su određeni geopolitički rizici i određen razoj događaja na finansijskim tržištima.

"Ono što je sada izazov, jeste kako izgraditi dovoljno fiskalnog prostora za manevrisanje i smanjenje fiskalnih deficita. To je prilika da se sprovedu određene strukturalne reforme koje će takođe osigurati podsticaj daljem rastu", kaže Decressin.

Govoreći o BiH, Dekresin je rekao da i u BiH ostaju izazovi unapređenja upravljanja i unapređenja rada institucija, posebno pravosuđa, kako bi BiH bila u stanju da jače krene na putu ka EU.

Kada je riječ o programu koji BiH u ovom trenutku ima sa MMF-om, Dekresin je naveo da mnogi ljudi tvrde da je MMF taj koji insistira na povećanju akciza u BiH.

"Naš program, odnosno ono što mi želimo vidjeti u programu sa BiH jeste jači rast. Novim akcizama u BiH bi se oslobodila velika količina finansiranja koja je neophodna za izgradnju infrastrukture", pojasnio je Decressin. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital