Softić: Ovogodišnji ekonomski rast od tri odsto solidan rezultat

31.12.2019. 09:39 / Izvor: Oslobođenje
Softić: Ovogodišnji ekonomski rast od tri odsto solidan rezultat

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da je očekivani ekonomski rast od tri odsto u ovoj godini solidan rezultat, u datim okolnostima.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da je očekivani ekonomski rast od tri odsto u ovoj godini solidan rezultat, u datim okolnostima.

"Globalna makroekonomska kretanja obilježili su usporavanje rasta, velike trgovinske tenzije, rekao bih pravi trgovinski ratovi i brojne geopolitičke neizvjesnosti, spominjem samo `Bregzit`, dok je na unutrašnjem planu otežavajući faktor bilo kašnjenje u formiranju vlasti", pojasnio je Softić.

Prema njegovim riječima, usporavanje industrijske proizvodnje u Njemačkoj reflektovalo se na smanjenje obima proizvodnje u BiH, dok se u zemlji "desilo nekoliko negativnih šokova - remont Rafinerije u Brodu, te problemi u mostarskom `Aluminiju`".

Guverner Centralne banke BiH naveo je da je usporavanje ekonomske aktivnosti u EU smanjilo izvoz BiH u odnosu na 2018. godinu, te dodao da je rast uslužnih djelatnosti poput trgovine i hotelijerstva, u određenoj mjeri amortizovao efekte usporavanja industrijske proizvodnje na ukupnu ekonomsku aktivnost BiH, prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

"Uz očekivanu nisku inflaciju od oko 1,3 odsto, te pad nezaposlenosti koja je i dalje relativno visoka, a uzimajući u obzir sve okolnosti, smatram da su glavni makroekonomski pokazatelji dobri", istakao je Softić, te dodao da je sve ovo daleko od nivoa koji bi obezbijedio značajno poboljšanje standarda građana BiH.

Prema njegovim riječima, formiranje i uspostavljanje funkcionalne vlasti u BiH trebalo bi da odblokira dodatna sredstva za javne investicije, što bi stimulisalo ekonomsku aktivnost i ublažilo efekte negativnih trendova iz okruženja.

"Uz to, svakako treba ubrzati strukturne reforme jer bez njih neće biti moguće ubrzati neophodni rast. Vjerujem da će se to moći ostvariti tokom 2020. godine", zaključio je Softić. 

Oslobođenje/SRNA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital