Sparkasse Bank u 2013. ostvarila natprosječan rast svih segmenata

24.04.2014. 15:07 / Izvor: eKapija.ba
Sparkasse Bank u 2013. ostvarila natprosječan rast svih segmenata

Sparkasse Bank je u 2013. godini u Bosni i Hercegovini zabilježila rast veći od prosjeka tržišta u svim poslovnim segmentima, te je na taj način dokazala svoju stabilnost i pouzdanost.

Sparkasse Bank je u 2013. godini u Bosni i Hercegovini zabilježila rast veći od prosjeka tržišta u svim poslovnim segmentima, te je na taj način dokazala svoju stabilnost i pouzdanost uprkos kompletnoj makroekonomskoj situaciji u našoj zemlji. Među ključnim pokazateljima uspjeha u 2013. je činjenica da je u 2013. Sparkasse Bank ostvarila plasman kredita privrednim licima sa učešćem od preko 70% u ukupnim plasmanima, dok se rast povjerenja stanovništva u ovu banku ogleda u povećanom iznosu depozita fizičkih lica.

Stavljajući poslovanje Sparkasse Bank u kontekst makroekonomskih pokazatalja prema kojima je naša zemlja i dalje vrlo nepovoljna za poslovanje zbog pravne regulative i političke nestabilnosti, te zbog činjenice da raste postotak rizičnih kredita, Sanel Kusturica, direktor Sparkasse Bank, istakao je da je ova banka u protekloj godini ostvarila rast konsolidovane dobiti za 31% i iznosi 9,3 miliona KM, dok kompletan bankarski sektor bilježi gubitak od 36 miliona KM. "Naši krediti, aktiva i kapital rasli su po većoj procentnoj stopi od bankarskog sektora i posebno se ponosimo rastom efikasnosti koji smo uspjeli ostvariti uz otvaranje deset novih radnih mjesta, što je skoro 50% udjela u novim radnim mjestima bankarskog sektora u 2013", izjavio je direktor Kusturica.

Da se Sparkasse Bank dokazuje kao pouzdan partner privrednim subjektima i kao Banka koja učestvuje u privrednom i ekonomskom razvoju svjedoči i činjenica o samoj strukturi kreditnih plasmana. "U 2013. iznos ukupnih novih kreditnih plasmana koji iznosi 413 miliona KM veći je za 13% u odnosu na prošlu godinu, a unutar njih više od 70% plasmana odobreno je privredi", objasnio je Nedim Alihodžić, izvršni direktor, te dodao da i među stanovništvom raste povjerenje u Sparkasse Bank rastom depozita fizičkih lica.

"U protekloj godini ukupni depoziti iznosili su 559 miliona KM, a unutar njih više od 60% depozita čine depoziti građana koji su ujedno na nivou Banke ostvarili rast od 12% u odnosu na 2012., dok je cijeli sektor u ovom segmentu rastao 9,3%", zaključio je Alihodžić.

"Dok procenat rizičnih kredita u sektoru raste i iznosi 15,1% Sparkasse Bank ima samo 9,27% rizičnih kredita koji su pokriveni rezervama za rizične gubitke sa više od 90 procenata", istakao je još jedan od faktora stabilnosti i pouzdanosti Sparkasse Bank, izvršni direktor Amir Softić. Prema njegovim riječima plan u 2014. jeste fokus na jačanju standarda u upravljanju rizicima, te ostvarenju kontinuiranog održivog rasta u svim segmentima poslovanja. "Prateći  potrebe naših klijenata i ove godine smo kreirali atraktivnu ponudu zamjenskih kredita za stanovništvo uz inovativne usluge E-kornera, mBankinga i online aplikacije za kredite. Uz to ostajemo aktivni na polju djelovanja društvene odgovornosti kroz podršku socijalnom poduzetništvu, marginaliziranim grupama i zapošljavanju mladih", zaključio je Softić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital