Šta mislite koliko zarađuju IT-ovci: U kojem kantonu su najveće plaće?

25.09.2019. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Šta mislite koliko zarađuju IT-ovci: U kojem kantonu su najveće plaće?

Prema zadnjim podacima BiH nedostaje 6.000 IT stručnjaka i to je minimalan broj koji bi mogao dobiti posao u ovoj industriji u naredne dvije-tri godine.

Jedan od najperspektivnijih sektora u našoj zemlji kada su poslovne mogućnosti u pitanju i plaće je IT.  Prema zadnjim podacima BiH  nedostaje 6.000 IT stručnjaka i to je minimalan broj koji bi mogao dobiti posao u ovoj industriji u naredne dvije-tri godine.

Ulazne plaće u IT sektoru kod nas, veće su za 50 posto od prosječne plaće u BiH. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku najveće bruto plaće u 2018. i prvoj polovini 2019. godine zabilježene su u Hercegovačko - neretvanskom kantonu i Zapadnohercegovački kanton. Nešto niže plaće su u Kantonu Sarajevo.

 

Prosječne mjesečne isplaćene bruto plaće zaposlenih u oblasti djelatnosti - J - Informacije i komunikacije, za 2018. godinu po kantonima i mjesecima, u KM

Prosječne mjesečne isplaćene bruto plaće zaposlenih u oblasti djelatnosti - J - Informacije i komunikacije, za 2019. godinu po kantonima i mjesecima, u KM

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital