Kapital / IZVJEŠTAJI

Šta se najviše kupovalo u vrijeme pandemije?

11.01.2021. 08:04 / Izvor: BHRT

Socijalni odnosi, pomaganje, dijeljenje i solidarnost pomoglo je ljudima širom svijeta da očuvaju mentalno zdravlje u vrijeme pandemije. A da bi lakše proveli vrijeme u izolaciji kupovali smo više nego ikad.

Jedno od istraživanja koja su provedena širom svijeta pokazala su da u vrijeme pandemije, primjera radi u Americi, garaže kuća su se pretvarale u bioskope, no u Bosni i Hercegovini više nego ikad kupovali su se veliki TV ekrani.

Ko ima dvorište, ljetos je kupovao i bazene za djecu, kao i opremu za roštiljanje. Kupovali su se i laptopi, bilo da su studenti ili zaposleni koji su radili online (od kuće), ili rade još uvijek. U većem dijelu svijetu restorani dugo nisu radili, tako da su svi imali više vremena da sami spremaju hranu kod kuće, a za to su kupovali pribor i posuđe za kuhanje. Dobro su se prodavali manji instrumenti, igračke i društvene igre.

"Nevjerovatne vrijednosti kojima smo se vratili su odnosi sa ljudima. Ova pandemija je pokazala svima nama koliko je solidarnost i pomaganje, prepoznavanje vrijednosti koje mi imamo u lokalnim zajednicama, počevši od naših malih biznisa do dobrih odnosa u svojoj porodici, dobrih odnosa sa komšijama, dijeljenje onog što imamo jako važno za sve nas. Kupujemo više kuhinjski pribor i posuđe, okrećemo se sve više kuhanju i usavršavamo vještine kuhanja", rekla je Dženana Husremović, psihologinja.

Kupujemo više kuhinjski pribor i posuđe, okrećemo se sve više kuhanju i usavršavamo vještine kuhanja.

"To možemo gledati s pozitivne strane, jer smo se zbližili kao porodice i sve više vremena provodimo zajednički. Naravno, to vrijeme koristimo da pripremamo i kuhamo. Tako u pandemiji vidimo dosta You Tube kanala, blogera koji se bave kuhinjom, tako da je i kuhinja došla do izražaja", kazao je Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH.

Iako je pandemija okrenula život naopako ipak je donijela nešto dobro, ljudi u karantinu su iskoristili vrijeme da srede stan, obnove neke komade namještaja, usavrše vještine kuhanja, promijene način života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital