Kapital / BANKARSTVO

Standard and Poor's - Kreditni rejting BiH isti, izgledi poboljšani

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's objavila je da kreditni rejting Bosni i Hercegovini ostaje "B".

11.03.2019. 14:41 / Izvor: Akta.ba

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's objavila je da kreditni rejting Bosni i Hercegovini ostaje "B", ali su, u odnosu na prethodnu ocjenu rejtinga, izgledi promijenjeni sa stabilnog na pozitivni. To je prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine.

Kako se u navodi u saopćenju navodi, ekonomija se pokazala otpornijom na političke tenzije nego se pretpostavljalo, a postoji potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti.

Potvrda kreditnog rejtinga i njegovi pozitivni izgledi, odražava očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva BiH poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se u 2019. formira vlast i nastavi reformski zamah. U ovom slučaju, očekuje se da će vlasti regulisati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om), što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte. Formiranje stabilnih vlada, što bi za posljedicu imalo nastavak započetih strukturnih reformi, ključni je faktor za nastavak pozitivnog trenda u pogledu dugoročnog rejtinga u narednih godinu dana.

Poboljšanjem kreditnog rejtinga na nivo iznad trenutnog, BiH bi još uvijek bila u zoni visokog špekulativnog rizika, ali na korak do neinvestabilnog, špekulativnog nivoa. Od zemalja u okruženju, Albanija i Crna Gora se nalaze jedan nivo iznad trenutnog BiH dugoročnog S&P rejtinga, dok su Sjeverna Makedonija i Srbija u grupi zemalja neinvestabilnog, špekulativnog nivoa.

Kako se navodi u izvještaju agencije za rejting, kreditni rejting zemlje je ograničen kompleksnim institucionalnim okvirom u BiH. Ukoliko vlade ne budu formirane, a reformski proces ponovo ne ojača, izgledi bi se ponovo mogli smanjiti s pozitivnih na stabilne, saopćeno je iz Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital