Stidljiv rast najveće evropske ekonomije

10.01.2017. 13:31 / Izvor: Agencije
Stidljiv rast najveće evropske ekonomije

Indeks raspoloženja investitora i preduzeća u Njemačkoj bilježio jeo je u posljednjih nekoliko mjeseci visok nivo nakon oporavka od post-bregzitovskog šoka.

Njemačka industrijska proizvodnja zabilježila je puzeći rast u novembru, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, podbacivši u odnosu na prognoze analitičara i smanjujući nade da će najveća evropska ekonomija završiti 2016. godinu sa iznenađujuće visokim rastom. Industrijska proizvodnja u Njemačkoj porasla je u novembru za 0,4 odsto, korigovana za cjenovne, sezonske i kalendarske faktore, objavila je savezna kancelarija za statistiku, Destatis, a prenosi agencija Frans pres. Analitičari su u anketi agencije Faktset predviđali nešto robusniji rast od 0,65 posto.

Indeks raspoloženja investitora i preduzeća u Njemačkoj bilježio jeo je u posljednjih nekoliko mjeseci visok nivo nakon oporavka od post-bregzitovskog šoka, što je neke posmatrače navelo da predvide berićetnu zimu za njemačku ekonomiju. U drugom saopštenju, Destatis je izvjestio da je njemački izvoz zabilježio je visok skok od 3,9 odsto u novembru, prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima.

U saopštenju se precizira da je proizvodnja kapitalnih dobara pala u novembru za 0,1 odsto, dok su kompanije koje prave proizvode za proizvođače i robu široke potrošnje povećale proizvodnju za 0,9 i 0,3 procenta, respektivno. Građevinska preduzeća su zabilježila najveći rast, od 1,5 odsto. Destatis je takođe revidirao naviše oktobarski pokazatelj prozivodnje sa 0,3 na 0,5 procenata, dodaje francuska agencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital