Stopa rasta prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu 2,1 odsto

21.05.2021. 12:33 / Izvor: Akta.ba
Stopa rasta prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu 2,1 odsto

Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu iznosi 2,1 odsto, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu iznosi 2,1 odsto, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U ovom odjeljenju kažu da se prilikom izrade projekcija prihoda za ovu godinu ne može osloniti na sezonsku šemu naplate prihoda, jer je ona izašla iz svih ranijih okvira zbog efekata virusa korona u prethodnoj i ovoj godini.

Oporavak domaće ekonomije se očekuje u drugoj polovini godine sa očekivanim realnim rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Takođe se očekuje da bi, usljed poboljšanja privredne aktivnosti u zemljama koje su glavni trgovinski partneri BiH i jačanja izvozne tražnje, BiH na kraju godine mogla ostvariti realni rast ukupnog izvoza od 4,7 odsto, dok je očekivani realni rast uvoza projektovan na tri odsto.

Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza za narednu godinu je 3,4 odsto, dok su projektovane stope rasta za 2023. godinu 3,5 odsto, a za 2024. godinu 4,4 odsto.

Imajući u vidu ogromne nepoznanice u trenutku izrade projekcija o jačini i trajanju šoka uzrokovanog pandemijom virusa korona, postoje značajni rizici za ostvarenje projekcija prihoda od indirektnih poreza, pri čemu preovladavaju rizici lošijeg ishoda, navodi se u biltenu.

U biltenu se naglašava da, osim preduslova poboljšanja u spoljnom okruženju, veoma bitan uslov za oporavak ekonomskog rasta u zemlji tokom srednjoročnog perioda predstavlja i institucionalni kapacitet u sprovođenju strukturalnih reformi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital