Strožija zakonska regulativa evropskog bankarstva

18.02.2013. 09:58 / Izvor: BIZLife
Strožija zakonska regulativa evropskog bankarstva

Njemačka, Francuska i Velika Britanija odlučile su da svoje bankarske sektore podvrgnu novoj zakonskoj regulativi, koja bi ekonomiju i poreske obveznike trebalo da zaštiti od neodgovornog bankarskog poslovanja.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija odlučile su da svoje bankarske sektore podvrgnu novoj zakonskoj regulativi, koja bi ekonomiju i poreske obveznike trebalo da zaštiti od neodgovornog bankarskog poslovanja. Manipulisanje kamatnim stopama, isplaćivanje enormnih bonusa, kršenje zakona o zabrani pranja novca. Otkako je 2008. godine finansijska kriza potresla svijet, bankarski sektor potresa skandal za skandalom.

Banke su, čini se, odriješenih ruku radile šta su htjele. Prošlog ljeta, zbog skandala sa namještanjem libora, britanska banka Barclay’s kažnjena je sa 290 miliona funti.

Ministarstvo finansija Velike Britanije upozorava da će britanske banke, ako ne uspiju da maloprodajne operacije odvoje od rizičnih investicionih poduhvata, biti prisilno podijeljene na manje podružnice. Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn kaže da će Banka Engleske i Ministarstvo finansija, u slučaju da banka prekrši propise, imati ovlašćenje da u potpunosti podijele banku. "Nećemo da ponavljamo greške iz prošlosti. U Americi i drugdje, banke pronalaze načine da izbjegnu pravila i njihova pohlepa prevazilazi dobro vladanje. Zato ćemo se unaprijed naoružati", poručio je Ozborn.

Putem bankarske reforme, poput Londona, kreću i Berlin i Pariz. Dvije vlade usvojile su nacrte zakona kojima se u bankarske aktivnosti uvodi novi poredak: Rizične operacije odvajaju se od poslovanja sa stanovništvom i na taj način štite depoziti klijenata. Bankarski analitičar Ralf Silva kaže da je to prvi put da u nekoj od zemalja iz Grupe 8, regulatorno telo dobije moć da unutar finansijske industrije izvrši dramatičnu promjenu. Resetovanje bankarstva, saglasni su stručnjaci, podrazumijeva suštinsku promjenu njegove etike. Prema njemačkom prijedlogu zakona, neodgovornim bankarima preti i do pet godina zatvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital