Kapital / IZVJEŠTAJI

Suficit u poslovanju od 1,26 miliona dolara

02.03.2018. 10:02 / Izvor: SRNA

Republika Srpska je u januaru u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom ostvarila suficit u iznosu od 1,26 miliona dolara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Suficit u poslovanju nastao je kao razlika veće vrijednosti ostvarenog izvoza u visini od oko 181,1 milion dolara od izvoza koji je iznosio 179,85 miliona dolara.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene u januaru od 50,27 miliona dolara Srpska je ostvarila u poslovanju sa Srbijom, te više od 46 miliona dolara sa Italijom.

Najveća vrijednosti izvoza robe iz Srpske u vrijednosti od preko 27 miliona dolara ostvaren je na hrvatskom tržištu, dok je najviše robe u vrijednosti od 30,34 miliona dolara uvezeno iz Srbije.

Posmatrano prema ekonomskim grupacijama zemalja, Srpska je u januaru u poslovanju sa EU ostvarila izvoz od 133,65 miliona dolara, a uvoz od 96,41 milion dolara.

Vrijednost izvoza u EU je u januaru u odnosu na isti mjesec prošle godine veći za 37,8 odsto, a uvoza za 28,1 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je Srpska, odnosno njeni privrednici, prepoznala i iskoristila u svoju korist činjenicu povećanja tražnje u zemljama Unije, koja traje već duži vremenski period, a nastale usljed povećanog ekonomskog rasta, posebno zemalja evrozone.

Prema njenim riječima, posebno ohrabrujući su podaci koji govore o suficitu poslovanja sa zemljama kao što su Njemačka, Holandija, ili Austrija sa kojom je pokrivenost uvoza izvozom premašila 200 odsto. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital