Šume Republike Srpske premašile postavljene planske zadatke

09.05.2014. 08:11 / Izvor: SRNA
Šume Republike Srpske premašile postavljene planske zadatke

Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" je za prva tri mjeseca ove godine premašilo postavljene planske zadatke, jer je izvršilo sječu 355.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, zaključeno je danas u Banjaluci na sjednici Nadzornog odbora ovog preduzeća.

Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" je za prva tri mjeseca ove godine premašilo postavljene planske zadatke, jer je izvršilo sječu 355.000  metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, zaključeno je danas u Banjaluci na sjednici Nadzornog odbora ovog preduzeća.

"Pravovremenim provođenjem procedura za ugovaranje sa izvođačima radova, kao i potpisivanjem ugovora sa kupcima šumskih drvnih sortimenata stvorena je dobra pretpostavka za početak radova odmah u januaru. U prilog su išle i dobre vremenske prilike u zimskoj sezoni", rečeno je jučer na sjednici Nadzornog odbora.

Vrijednost realizacije u prva tri mjeseca ove godine je oko 27,4 miliona KM, što je za oko 9,4 miliona KM više od ostvarene u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz "Šuma Republike Srpske".

Postignuta je prosječna cijena šumskih drvnih sortimenata od 88,61 KM po metru kvadratnom , što je za 3,95 KM više od planirane prosječne cijene, a održan je i kontinuitet isplata plata radnicima.

U saopštenju se navodi da su obaveze dospjele na naplatu prema lokalnim zajednicama isplaćene, te obaveze dospjele prema sklopljenim reprogramima.

Uplaćivanje poreza i doprinosa je redovno, a izvršenje planiranih radova sa dobrim procentima, kao i održavanje kontinuiteta i sustizanje izmirivanja obaveza daje sigurnost stabilnosti poslovanja preduzeća u ovoj godini.

Potrebne aktivnosti u budućem periodu su stalna analiza na usklađenosti izvršenja radova po fazama rada, viši nivo kontrole krojenja i klasiranja kod panja, iznalaženje plasmana za ogrevno drvo, koje čini oko 89 odsto od zaliha lišćara na stovarištu.

Stalni zadatak mora biti praćenje naplate potraživanja s ciljem poboljšanja likvidnosti.

"Zadržavanjem postignutog trenda očekujemo uspostavljanje potpune stabilnosti poslovanja preduzeća u ovoj godini, finansijskom disciplinom, poboljšanjem likvidnosti i potpunim sustizanjem izmirenja obaveza", zaključuje se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital