Šume Srpske godišnje ulože oko 12 miliona KM u zaštitu šuma

21.03.2019. 16:15 / Izvor: SRNA
Šume Srpske godišnje ulože oko 12 miliona KM u zaštitu šuma

Preduzeće Šume Republike Srpske na godišnjem nivou ulaže oko 12 miliona KM u zaštitu šuma od bespravne sječe, požara i biljnih bolesti.

Preduzeće Šume Republike Srpske na godišnjem nivou ulaže oko 12 miliona KM u zaštitu šuma od bespravne sječe, požara i biljnih bolesti, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Zoran Stojčić na okruglom stolu povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma.

"Ove godine u planu je da zasadimo oko 2,5 miliona sadnica proizvedenih u našim rasadnicima, gdje ćemo u pošumljavanje uložiti oko pet miliona KM.", naveo je Stojičić.

On je rekao da šume imaju veliki značaj u cjelokupnom sistemu Srpske, zbog čega ovo preduzeće ima ogromnu ulogu u funkciji očuvanja i zaštite šuma.

"Bitno je da ostvarimo kontinuitet prinosa i prihoda u smislu da ne smijemo sjeći više šuma nego što nam je godišnji zapreminski priras.", istakao je Stojičić.

On je naveo da preduzeće Šume Republike Srpske ima oko milion hektara šuma, sa zalihama šumskog bogatstva od oko 195 miliona sveukupne drvne mase i godišnjim prirastom oko pet miliona metara kubnih.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma, Stojčić je sa predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem potpisao Sporazum o saradnji ANURS-a i Šuma Republike Srpske.

Kuzmanović je rekao da Srpska ima značajan šumski fond, koji treba čuvati i zaštiti od uništavanja, jer on bitno utiče na ekološke procese u državi.

"U Republici Srpskoj veliki dio zauzimaju šume, zbog čega je potrebno da se unaprijedi šumarstvo kako bi smanjili štetne uticaje da se više siječe, nego što se sadi šuma.", rekao je Kuzmanović.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, ANURS-a, banjalučkog Univerziteta, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivrednog Instituta Republike Srpske, akademici, studenti, te stručnjaci u oblasti šumarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital