Svaki mjesec dug raste za oko pet milijuna maraka

18.06.2014. 10:12 / Izvor: Dnevni list
Svaki mjesec dug raste za oko pet milijuna maraka

Situacija u proračunima kada su u pitanju prihodi je loša, a sve je više poreznih dužnika i onih koji uopće ne otplaćuju dug po osnovi poreza, doprinosa, pristojbi i ostalih naknada.

Situacija u proračunima kada su u pitanju prihodi je loša, a sve je više poreznih dužnika i onih koji uopće ne otplaćuju dug po osnovi poreza, doprinosa, pristojbi i ostalih naknada. Prema podacima Porezne uprave FBiH, u zadnjih nekoliko mjeseci ponovno se bilježi rast duga po osnovi raznih poreza.

Nakon podataka s kraja veljače iz Porezne uprave FBiH optimistično su poručili kako se dug smanjuje, što ohrabruje, no od ožujka se situacija iz mjeseca u mjesec pogoršava. Tako podaci s kraja ožujka pokazuju kako je dug bio 1.497.077.948,38 maraka, dok je na kraju svibnja 1.551.650.219,17. Svaki mjesec dug raste za oko pet milijuna maraka.

Javna poduzeća prva

Najveći dužnici i dalje su javna poduzeća i institucije, a na ažuriranom popisu nalazi se 1989 subjekata, što je za više od dvadeset u odnosu na kraj ožujka.

Porezna uprava već neko vrijeme objavljuje popise dužnika čiji su dugovi veći od 50 tisuća maraka, no i broj onih koji duguju manji iznos od navedenog je veliki. Od spomenutog dugovanja koje iznosi više od 1,5 milijardi maraka, 1.184.804.072,60

čini glavnica duga, a 366.846.146,57 maraka je dug po osnovi kamata.

Uvjerljivo prvo mjesto na popisu već mjesecima drže Željeznice Federacije BiH koje Poreznoj upravi duguju 123,7 milijuna maraka. Željeznicama je ostalo za platiti samo glavnicu duga. Drugi najveći dužnik su Rudnici Kreka, koji imaju dug od skoro 68,6 milijuna maraka. Za dva mjeseca Rudnici Kreka su za nekoliko milijuna smanjili dugovanja. Dug Hidrogradnje iz mjeseca u mjesec drastično raste i trenutačno se popeo na 49,1 milijun maraka. Četvrti najveći dužnik je Rudnik Breza s 41,4 milijuna maraka duga. Peto mjesto zauzima Agrokomerc iz Velike Kladuše s 38,4 milijuna maraka duga, a šesto Željezara Zenica s s dugom od 38,1 milijun maraka.

Svi duguju

Sedmi najveći dužnik u Federaciji je Rudnik mrkog ugljena Zenica s 34,1 milijun maraka, a osmi RMU Kakanj s 30,8 milijuna maraka duga.

Slijedi ih Služba za zapošljavanje Unsko-sanske županije SŽ-a Bihać s 29,1 milijun maraka duga, kao i Fortuna iz Gračanice s 26,9 milijuna maraka, zatim Aida d.d. Tuzla s 22,8 milijuna maraka, Borac konfekcija Novi Travnik s 22,5 milijuna, te sarajevski Gras sa 17 milijuna maraka duga. Među  vodećim su i KTK Visoko sa 16,4 milijuna maraka duga i Kalen d.o.o Zenica s 15,5 milijuna. Tu je i Derby Bet Shop kladionica s 15,5 milijuna, Zovko d.o.o Zenica s 13,7 milijuna maraka, Vitezit Novi Travnik s 12,6 milijuna, Hepok Mostar s 12,4 milijuna maraka duga itd.

Osim ministarstava i javnih poduzeća veliki dužnici su i bolnice, općinske uprave i poduzeća, zatim poduzeća koja su privatizirana i uništena i mnogi drugi. Na popisu su i vrtići, ali i udruženja građana i sportski kolektivi. Najmanje duga prema državi, vidljivo je iz popisa, imaju privatne tvrtke i društva na kojima je najveći pritisak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital