Kapital / IZVJEŠTAJI

Svaki treći nezaposleni bez dana staža

10.08.2021. 09:49 / Izvor: Glas Srpske

Svaki treći nezaposleni građanin u RS nema ni dan radnog staža, a prema riječima upućenih u stanje na tržištu rada, većina njih ni ne traži posao ili uveliko radi na crno.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, na evidenciji nezaposlenih je na kraju juna ove godine bilo 75.681 lice, od kojih je 25.205, odnosno 33,3 odsto bez radnog staža.

Kako navode u Zavodu, od početka godine sa biroa je "skinuto" 30.296 osoba iz različitih razloga, od čega 16.450 građana zbog zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti.

Prema njihovim podacima, od ukupnog broja zaposlenih 35,4 odsto su oni sa srednjom stručnom spremom, 31,7 odsto su kvalifikovani radnici, 19,4 odsto lica sa visokom stručnom spremom i 0,7 onih sa visokom školskom spremom.

"Na kraju prvog polugodišta ove godine bilo je 14,7 odsto manje nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine, kada su bez posla bila 88.772 lica", rekli su u Zavodu za zapošljavanje.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kazao je da su njihove analize pokazale da mali broj evidentiranih na birou zaista traži posao.

"Analize o angažovanosti radne snage pokazuju da veliki broj ljudi radi u sivoj zoni, koja podrazumijeva i poljoprivredu, te da ne tragaju za zaposlenjem. Gledajući podatke Zavoda, primijetili smo da je najveći broj onih koji su dugoročno nezaposleni, a da broj mladih koji nemaju posao opada", rekao je Trivić, dodajući da staž nije presudan u pronalasku posla, ali da je onima sa radnim iskustvom svakako lakše.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

radni staž

rad na crno

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital