Sve veći broj turista, trgovci na Baščaršiji nezadovoljni prodajom

02.08.2019. 08:36 / Izvor: Fena
Sve veći broj turista, trgovci na Baščaršiji nezadovoljni prodajom

Smatraju da razlog tome nije primarno cijena, nego transport, ali i neinformiranost o čemu se radi.

Suveniri do pet maraka kao što su magneti, kugle sa simbolima Sarajeva i šolje najzanimljiviji su turistima na Baščaršiji u Sarajevu, koja je nezaobilazno mjesto gotovo svim posjetiocima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Jedinstven je stav svih prodavača na Baščaršiji da turisti na tom mjestu ne troše značajne sume novca, pogotovo ne u Kazandžiluku. Turisti nisu previše zainteresirani za kupovinu ručnih radova, a trgovci navode da se žele samo uslikati pored izloga.

Smatraju da razlog tome nije primarno cijena, nego transport, ali i neinformiranost o čemu se radi.

Najčešći kupci su bosanskohercegovačka dijaspora.

Aldina Džudžević prodaje suvenire na Baščaršiji, bazirala se uglavnom na jeftinije.

"Magneti su najprodavaniji, oni su od dvije do četiri marke. Mislim da je temeljni razlog za to praktičnost nošenja. Osim Sarajeva, turisti traže i magnete sa znakom Mostara", rekla je Džudžević Feni.

U Sarajevu, ali i cijeloj BiH sve je veći broj turista. Ukupan broj dolazaka turista u junu u Federaciji BiH iznosio je 135.160 što je za 27,5 posto više u odnosu na juni 2018. godine, a u odnosu na maj ove godine više je za 17,8 posto. Učešće domaćih turista bilo je 18,8 posto, a stranih turista 81,2 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Ukupan broj noćenja turista u junu iznosio je 257.849 što je za 26,6 posto više u odnosu na juni 2018. godine. U strukturi noćenja stranih turista najviše su ostvarili turisti iz Saudijske Arabije (14,6 posto), NR Kine (7,2 posto), Hrvatske (6,4 posto), Poljske (6,1 posto) i Turske (5,6 posto).

U Republici Srpskoj u junu ove godine zabilježeno je 42.589 dolazaka turista, što je u odnosu na maj više za 15,7 posto, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. Ostvarili su 89.448 noćenja ili 2,7 posto više u odnosu na mjesec ranije. Broj dolazaka turista u junu 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 15,8 posto, a broj noćenja bilježi rast od deset procenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital