Kapital / BH BERZE

Svjetska banka BiH: Kriza će usporiti ekonomski rast

05.11.2008. 14:44 / Izvor: Nezavisne novine

Finansijska kriza usporit će ekonomski rast naše zemlje u ovoj, a još više u narednoj godini, iako još nije poznato u kojem obimu, tvrde domaći i eksperti Svjetske banke u BiH.

Navodeći da bi zvanične procjene o usporavanju privrede trebalo da budu poznate početkom decembra Orhan Nikšić, ekonomista Svjetske banke u BiH, procjenjuje da bi realni ekonomski rast BiH u ovoj godini trebalo da se zadrži na stopi oko šest odsto, dok bi u 2009. godini mogao iznositi između pet i šest odsto.

"Tri su ključna faktora koji će uticati na smanjenje ekonomskog rasta. To su pad izvoza, koji će biti podstaknut smanjenjem cijena metala u narednoj godini za oko 15 posto, smanjenje priliva doznaka naših građana iz dijaspore, te povećanje kamatnih stopa. Nivo investicija u 2009. godini neće biti kao u ovoj godini, pa će privredni rast biti manji nego što bi inače bio", kaže Nikšić.

Ekonomista Fikret Čaušević kaže da usporavanje ekonomskog rasta nije samo problem bh. ekomonije nego logična posljedica onoga što se događa na globalnom planu.

"Ako je recesija u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, SAD, nemoguće je da BiH izbjegne posljedice zbog toga što su naša preduzeća, posebno izvozna, vezana za investicioni ciklus, odnosno kupovne sposobnosti zemalja zapadne Evrope i manjim dijelom SAD i Velike Britanije. U tom smislu će naše tržište imati preneseni efekat iz zapadne Evrope, ali za to ne treba kriviti domaće vlasti, jer je to, uslovno rečeno, uvezeni problem", smatra Čaušević.

Iako se posljedice globalnih kretanja ne mogu izbjeći, Nikšić smatra da nas recesija ne može pogoditi kako se to već događa nekim zemljama zapadne Evrope.

"I u slučaju stres scenarija, ukoliko bi u zemljama EU kriza izmakla kontroli i ne bi došlo do rasta izvoza, ne bismo imali recesiju, ali je pitanje koliki bismo imali privredni rast", dodaje on.

No, uz negativne trendove postoje i naznake povoljnih kretanja u narednoj godini.

"Inflacija koja je sada 8,3 posto sljedeće godine biće znatno manja, oko četiri posto, cijene hrane padaju, a barel nafe mogao bi se zadržati na nivou od 80 dolara. Takođe, u manjem obimu pašće i cijene nekretnina", dodao je Nikšić.

On smatra da, kada je riječ o ovoj godini, kriza neće ostaviti dublji trag s obzirom na dobre rezultate u prva tri kvartala. U Svjetskoj banci smatraju da za relativno visok rast privrede BiH, prije svega, može zahvaliti građevinskom bumu i porastu industrijske proizvodnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital