Kapital / IZVJEŠTAJI

Svjetska banka: Izvoznicima iz BiH treba 16 dana da izvezu robu

28.05.2014. 13:09 / Izvor: nap.ba

Bosna i Hercegovina koristi samo trećinu svog izvoznog potencijala, navodi se u najnovijem istraživanju Svjetske banke, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Manji procenat izvoza u jugoistočnoj Evropi ima samo Albanija.

"Povećanje trgovine s EU bi moglo pomoći povećanju zaposlenosti i rasta, kao i pomoći zemljama na rješavanju makroekonomskog disbalansa. Povećanje mogućnosti za izvoz bi potaklo domaću poizvodnju i povećalo ekonomski rast putem neto izvoznih kanala", navodi se u istraživanju. BiH najviše prema posljednjim podacima izvozi električnu energiju.

Stručnjaci ove organizacije ističu da BiH mora poduzeti mjere da se poveća izvoz čime bi otvorili mogućnost za nova radna mjesta. Ističu potrebu pojednostavljivanja procedura za izvoz. Izvoznicima iz BiH treba 16 dana da izvezu robu. Istovremeno, loša transportna infrastruktura usporava i nije stimulativna za izvoz, a Svjetska banka predlaže i veće korištenje Save za plovnog puta.

PODIJELI:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital